Verkeer
Stuur appje
Zoek

TikTok-verbod voor Enschedese ambtenaren: D66 en Volt willen het, inwoners reageren

TikTok komt steeds verder onder vuur te liggen. Hoewel het Chinese bedrijf achter de app ontkent dat het gebeurt of gaat gebeuren, bestaat de angst dat gevoelige gegevens door TikTok in handen van de Chinese overheid komen. Mensen die voor de rijksoverheid werken mogen de app daarom binnenkort niet meer op hun werktelefoon hebben, evenals andere 'spionage-gevoelige apps'. D66 en Volt willen dezelfde maatregel voor Enschedese ambtenaren. We vroegen de Enschedeërs wat zij ervan vinden.

De angst gaat overigens niet alleen over spionage. De Amerikaanse overheid denkt zelfs aan een algemeen TikTok-verbod, voor alle inwoners dus. China zou de app namelijk gebruiken om bewoners van Westerse landen te voeden met onzin. Opmerkelijk is dat TikTok in China zelf niet gebruikt kan worden. Er is wel een soortgelijk alternatief, gemaakt door hetzelfde bedrijf, waar andersoortige inhoud op te zien is. Video's tegen de Chinese overheid zijn er bijvoorbeeld uitgesloten.

D66 en Volt in Enschede: 'We maken ons zorgen'

Eerder deze week legden raadsleden Maschja Baas (D66) en Erik Kemp (Volt) in 1Twente Vandaag uit waarom zij pleiten voor een verbod op spionagegevoelige apps op werktelefoons van Enschedese ambtenaren. Dat gesprek gaat ook over de bredere invloed van apps als TikTok op de samenleving.

Hengelo

Ook in Hengelo wordt gepraat over het onderwerp. Daar wil PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt van het college weten hoe het aankijkt tegen het gebruik van TikTok en andere spionagegevoelige apps op werktelefoons. Boekhoudt kwam op het idee door gesprekken met eerdergenoemde Volt Enschede-voorman Kemp. "In Enschede worden die vragen maandagavond tijdens de raadsvergadering ingediend door Volt en D66. In Hengelo doe ik dat namens de PvdA."

14907 Attacks as a Service cybercrime
Lees ook
PvdA-raadslid: 'Moet gemeente Hengelo gebruik van TikTok op eigen telefoons verbieden?'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.