Verkeer
Stuur appje
Zoek

PvdA-raadslid: 'Moet gemeente Hengelo gebruik van TikTok op eigen telefoons verbieden?'

Nicolien Boekhoudt Ernst Bergboer 1
"Wat voor landelijke ambtenaren geldt, zou dat ook niet voor lokale ambtenaren moeten gelden?", vraagt Nicolien Boekhoudt zich af.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt wil van het college van B en W van Hengelo weten hoe het aankijkt tegen het gebruik van TikTok en andere spionagegevoelige apps op werktelefoons. Dit naar aanleiding van het nieuws dat rijksambtenaren TikTik binnenkort niet langer op hun werktelefoons geïnstalleerd mogen hebben. "Wat voor landelijke ambtenaren geldt, zou dat ook niet voor lokale ambtenaren moeten gelden?", vraagt Boekhoudt zich af.

Spionagegevoelige apps

Het kabinetsbesluit treedt binnenkort in werking, maar het gebruik wordt per direct al ontraden en medewerkers wordt gevraagd de app te verwijderen. Op korte termijn worden telefoons die ambtenaren krijgen van de overheid zodanig ingesteld dat alleen vooraf toegestane apps geïnstalleerd mogen worden via beheersoftware. Zogeheten 'spionagegevoelige apps' zullen dan niet worden toegestaan.

icon_main_info_white_glyph

Advies van AIVD

Het kabinet volgt met dit verbod het advies van inlichtingendienst AIVD. In dat advies staat dat voor alle apps 'die in beheer zijn van landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlandse belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico'. Hoewel het land niet bij naam wordt genoemd, is China een van de landen die hiertoe worden gerekend. Andere landen die worden genoemd door de AIVD zijn Rusland, Iran en Noord-Korea. Apps uit die landen zullen dus ook niet zijn toegestaan. (Bron: NOS)

Volt Enschede

Dat de vragen in Hengelo worden gesteld door het jonge PvdA-raadslid is niet zo vreemd: Boekhoudt studeert cyber security aan de UT. In gesprekken met studiegenoot Erik Kemp, raadslid namens Volt in Enschede, kwam ze op het idee om het college hierover te bevragen: "In Enschede worden die vragen maandagavond tijdens de raadsvergadering ingediend door Volt en D66. In Hengelo doe ik dat namens de PvdA."

Boekhoudt noemt digitale veiligheid 'van cruciaal belang voor de privacy van onze inwoners en voor het dagelijks functioneren van de gemeente': "Er zijn voorbeelden genoeg uit het recente verleden waarbij het misging. Kijk naar de hacks van de gemeente Hof van Twente en de provincie Gelderland. Die laten zien hoe kwetsbaar de overheid kan zijn in het geval van een succesvolle hack."

“Wat mij betreft kun je nooit genoeg doen om risico's op spionage en hacks te voorkleinen.”

Vragen

Boekhoudt wil van het college van B en W weten of de gemeente momenteel gebruik maakt van zogeheten 'beheersoftware' om te bepalen welke apps geïnstalleerd mogen worden op de werktelefoons van ambtenaren. Mocht dit niet zo zijn, dan wil ze weten of de gemeente bereid is om te gaan werken met deze beheersoftware om te bepalen welke apps toegestaan zijn.

Verder vraagt ze of de gemeente bereid is om het kabinetsbeleid te volgen en met name TikTok niet langer toe te staan op werktelefoons van alle ambtenaren. Boekhoudt gaat nog een stap verder. Ze wil ook dat spionagegevoelige apps zoals TikTok geblokkeerd worden van alle gemeentelijk netwerken, zodat telefoons verbonden met het netwerk geen gebruik kunnen maken van deze apps.

Facebook en Instagram

"Wat mij betreft kun je nooit genoeg doen om risico's op spionage en hacks te voorkleinen. De gemeente maakt gebruik van verschillende social media-platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter, maar voor zover ik weet zit Hengelo nog niet op TikTok. Dat zou wat mij betreft erg onverstandig zijn."

Overigens wil Boekhoudt ook weten hoe het zit met de privacygevoeligheid van Facebook en Instagram. Ook die platforms weten volgens het raadslid meer van hun gebruikers dan strikt noodzakelijk: "Er zou uiteindelijk een beleid moeten komen dat zich richt op alles wat te maken heeft met het social media-gebruik van de gemeente Hengelo."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.