Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede vindt tijdelijke exploitant voor IJsbaan Twente: 'In ieder geval het komende jaar'

Ijsbaan Enschede
IJsbaan Twente is gevestigd aan het Colosseum in Enschede.
Beeld: Laurens Kuipers

De precieze financiële afwikkeling moet nog zijn beslag krijgen, maar een exploitant is er in ieder geval. Het komende jaar neemt Optisport de het beheer van de IJsbaan Twente voor haar rekening. Ondertussen gaat de gemeente Enschede samen met andere Twentse gemeenten op zoek naar een structurele oplossing voor de ijshal, die tot voor kort nog met sluiting werd bedreigd.

Op maandag 6 maart besloot de Enschedese gemeenteraad om het komende jaar 600.000 euro ter beschikking te stellen voor het openhouden van de noodlijdende ijsbaan. Een deel van het geld, zo'n 350.000 euro komt van tien Twentse gemeenten, die elk een bijdrage van 1 euro per inwoner hebben toegezegd. De betreffende gemeenteraden moeten daar nog hun akkoord voor uitspreken.

Korte boodschap

Ondanks de financiële steun was het tot voor kort nog niet bekend wie het komende jaar (het schaatsseizoen eindigt op 1 april) de exploitatie van de IJsbaan Twente voor zijn rekening zou gaan nemen. Er werd gespeculeerd over het gemeentelijke sportbedrijf Sportaal, maar de vraag is ook of die organisatie dit kan dragen.

Tijdens een commissievergadering gaf sportwethouder Niels van den Berg maandagavond meer duidelijkheid. Optisport gaat het doen, zei hij in een korte boodschap. "In ieder geval het komende jaar", aldus Van den Berg. "Meer wil ik er nu niet over kwijt."

Geen onbekende partij

Optisport is - in tegenstelling tot de scheidend exploitant PCH Group - geen onbekende partij in de sportwereld. Het bedrijf heeft meerdere sportaccommodaties in deze regio onder haar hoede, waaronder Zwembad De Wilder in Haaksbergen en de Spilbroekhal in Neede. In de portefeuille zitten ook drie ijsbanen: in Breda, Dordrecht en Hoorn.

Het is nog niet duidelijk of Optisport ook vanaf het schaatsseizoen 2024/2025 de exploitatie van de schaatsbaan blijft doen. Eerst zal er meer duidelijkheid moeten komen over de financiering ervan. Daar wordt in Twents verband over gesproken. Het idee is dat de veertien gemeenten gezamenlijk topsportvoorzieningen voor talenten uit de hele regio in stand zouden moeten houden. Behalve IJsbaan Twente zijn dat het FBK-stadion (Hengelo), zwembad Het Ravijn (Nijverdal) en de IISPA-hal (Almelo).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.