Verkeer
Stuur appje
Zoek

IJsbaan Twente: Enschede stelt bijna 6 ton beschikbaar voor het komende seizoen

Gemeenteraad Roelof Bleker
Een aantal belanghebbenden overhandigde maandagavond een petitie aan burgemeester Roelof Bleker voor behoud van de IJsbaan Twente
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede trekt bijna zes ton uit om IJsbaan Twente in elk geval nog een jaar open te houden. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een voorstel van het College van B en W met die strekking.

Voorafgaand aan het debat over de toekomst van de ijsbaan diende een groep belanghebbenden een petitie in, ondertekend door een grote groep schaatsers en schaatsliefhebbers. De Twentse ijsbaan is van groot belang, niet alleen voor seizoenschaatsers, maar ook voor de ontwikkeling van toptalent.

Zwaar weer

IJsbaan Twente verkeert al geruime tijd in financieel zwaar weer. De exploitatie van het schaatspaleis in Enschede kan niet uit.

De huidige exploitant - IJsbaan Twente B.V./PCH Dienstengroep - vertrekt per april van dit jaar. De gemeente is al enige tijd op zoek naar een nieuwe partij die brood ziet in uitbating van de ijsbaan, maar die is vooralsnog niet gevonden.

Botje bij botje

Dat Enschede nu de portemonnee trekt, is noodzaak. Het schaatsseizoen mag dan bijna ten einde zijn, als de deur in april echt dicht zou gaan, is opnieuw opstarten in september vrijwel onmogelijk.

icon_main_info_white_glyph

Wie gebruiken IJsbaan Twente?

IJsbaan Twente wordt jaarlijks gebruikt door

- 80.000 recreatieve schaatsers

- 20.000 schoolschaatsers

- 1.400 clubschaatsers

- 400 ijshockeyspelers en ijsdansers

- toptalenten van TalentNED

Enschede heeft de veertien Twentse gemeenten gevraagd om een bijdrage. Tien van hen hebben een euro per inwoner toegezegd, wat neerkomt op een regionale bijdrage van ruim 300.000 euro. Die toezeggingen moeten nog wel worden goedgekeurd door de betreffende gemeenteraden.

Toekomst

Met de bijdragen van Enschede en negen andere Twentse gemeenten is de toekomst van IJsbaan Twente nog niet veiliggesteld. Alle bijdragen zijn incidenteel. In het komende jaar wordt gezocht naar mogelijkheden om de ijsbaan voor de regio te behouden.

De kans dat de ijsbaan in de toekomst op eigen benen kan staan, ook als er een nieuwe exploitant wordt gevonden, lijkt klein. Voor zover bekend, lukt dat geen enkele ijsbaan in het land.

Regio aan zet

Het Rijk heeft al een piketpaal geslagen: alleen Thialf in Heerenveen wordt met rijksgeld ondersteund. Ook de Provincie zal geen bijdrage leveren, behalve voor een onderzoek naar mogelijkheden voor behoud van de ijsbaan.

Dat betekent dat IJsbaan Twente haar naam meer dan ooit met recht draagt: de regio zal zelf haar toekomst veilig moeten stellen. Of Enschede moet dat alleen gaan doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.