Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Oost-Nederland krijgt veel te weinig agenten, de Randstad juist te veel'

20200921 ENSCHEDE POLITIE BUREAU COEN KRUKKERT 2
Beeld: 1Twente/Coen Krukkert

Bij de verdeling van politieagenten komt Oost-Nederland er maar bekaaid vanaf. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Volgens een nieuwe verdeelsleutel zou de grootste politieregio van Nederland de beschikking moeten hebben over duizend extra agenten. De drie grote steden zouden juist met minder af moeten. Er wordt echter al jarenlang afgeweken van de regels.

Het zogeheten 'budgetverdeelsysteem' is in 2010 bedacht om politieagenten zo 'eerlijk en rechtvaardig mogelijk' over de tien politieregio's te verdelen. Er worden allerlei cijfers in een formule gestopt, zoals het aantal inwoners, de hoeveelheid horeca en de oppervlakte van het betreffende gebied. Uit die som komt een getal, dat een betrouwbaar beeld moet geven van hoeveel agenten er nodig zijn.

Duizend agenten

Maar het verdeelsysteem is nog niet toegepast. De verdeling van het aantal agenten is bevroren op basis van hoe druk politie-eenheden het in 2010 hadden. De overgang naar de Nationale Politie zou tot zo veel bestuurlijke drukte hebben geleid, dat verhuizing van politiesterkte er niet meer bij kon.

De NOS onderzocht hoe de verdeling van politieagenten er nu uit zou zien als het verdeelsysteem wel toegepast zou worden. De uitkomst is dat Oost-Nederland (dat de provincies Overijssel en Gelderland omvat) iets meer dan 7.800 agenten nodig heeft, terwijl er nu nog geen 6.800 in dienst zijn. In stadsregio Amsterdam zouden er zo'n 4.000 agenten moeten zijn, maar dat zijn er nu meer dan 5.000. Ook Rotterdam (-473) en Den Haag (-888) zouden volgens het verdeelsysteem moeten inleveren.

Maatschappelijke problematiek

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in reactie aan NOS dat de daadwerkelijke aantallen agenten in een regio kunnen afwijken van de verdeelsleutel, omdat in de loop van jaren er geld en mankracht naar bepaalde thema's ging vanwege 'maatschappelijke problematiek'. Bijvoorbeeld naar rechercheurs die georganiseerde criminaliteit gingen onderzoeken in een bepaalde regio of voor de beveiliging van personen.

Ook de politie heeft in het artikel gereageerd. Zij zegt dat de bestaande verdeling de enige geldende werkwijze is en dat het nog valt te bezien of het gebruik van het budgetverdeelsysteem tot een verbetering leidt. Volgens de politiebond zijn er in het hele land te weinig agenten voor de hoeveelheid werk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.