Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veiliger van Universiteit Twente naar Kennispark: aanleg brede oversteek in volle gang

20230304 Google Maps Hengelosestraat Institutenweg Kennispark Twente
De oversteekplaats tussen Kennispark Twente en Universiteit Twente wordt gerealiseerd ter hoogte van de Institutenweg.
Beeld: GoogleMaps

Voorbijgangers op de Hengelosestraat in Enschede zal het niet zijn ontgaan: er wordt druk gewerkt aan een oversteekplaats voor voetgangers en fietsers. De 'slimme oversteek', zoals deze wordt genoemd, moet het voor studenten en werknemers makkelijker en veiliger maken om de drukke Hengelosestraat tussen de UT en het (voormalige) Business & Science Park over te steken.

De komende week worden de werkzaamheden waarschijnlijk afgerond. Tussen woensdag 8 en vrijdag 10 maart zijn de rijbanen in de richting van de binnenstad van Enschede buiten de spitstijden afgesloten voor verkeer.

Eén verblijfsgebied

Hoe kleinschalig de werkzaamheden ook lijken, de nieuwe oversteekplaats speelt een cruciale rol in de doorontwikkeling van Kennispark Twente. Grofweg gaat het om het gebied tussen de Grolsch Veste en de campus van de Universiteit Twente, dat een belangrijke banenmotor van de stad moet gaan worden.

20230304 Kennispark Twente impressie
Een impressie van de toekomstige ontwikkelingen op het Kennispark Twente langs de Hengelosestraat. Met onder meer twee panden (3 en 4) voor bedrijven, horeca en labs, een woongebouw (3), een parkeergarage (4) en een nieuwe oversteekplaats richting de UT (6).
Beeld: Kennispark Twente

Om het Kennispark Twente aantrekkelijk te maken worden er grote investeringen gedaan. Het gaat om de ontwikkeling van nieuwe kantoren, laboratoria en woningen, maar ook om de uitstraling in de openbare ruimte tot één groot verblijfsgebied. De Hengelosestraat (inclusief busbaan en parallelwegen moeten er 8 rijbanen worden overgestoken) ligt daarbij in de weg.

Enkele rijbaan

De Hengelosestraat tussen de kruisingen met het Capitool en de Auke Vleerstraat teruggebracht tot een enkele rijbaan in beide richtingen. Ter hoogte van de Institutenweg op het naastliggende bedrijventerrein, wordt een extra brede en overzichtelijke oversteekplaats richting de Universiteit Twente (gebouw Spiegel) gerealiseerd.

Het blijft wel uitkijken voor fietsers, wandelaars: het gaat om een 'vrije' oversteekplaats. Er worden geen verkeerslichten of voorrangsborden geplaatst, dus het autoverkeer heeft nog altijd voorrang,

Drie nieuwe gebouwen

De komende jaren zijn er nog veel meer ontwikkelingen op het Kennispark Twente. Later dit jaar wordt de Institutenweg opnieuw ingericht. De bedoeling is dat het bedrijventerrein 'autoluw' wordt. Om wel plek te blijven bieden aan automobilisten realiseert de gemeente Enschede op een van de vrije kavels ter hoogte van hotel De Broeierd een parkeergarage.

422743 kennispark
Lees ook
Miljoeneninjectie voor opwaardering Kennispark Twente met parkeergarage

Ook komen er drie nieuwe gebouwen langs de Hengelosestraat met daarin bedrijfsruimte, laboratoria, horeca en woningen. Voor twee gebouwen (bedrijven, horeca en labs) ligt de ontwikkeling in handen van beleggingsfonds ASR Dutch Science Park Fund. Op een derde kavel ontwikkelen woningcorporaties Domijn en De Veste zo'n 200 woningen voor young professionals, promovendi en medewerkers van de campus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.