Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wil meer productie toestaan op Technology Base Twente, maar houdt de rem erop

Boeings op Airport Twente 2 Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Het was bij aanvang van de Technology Base Twente eigenlijk niet de bedoeling dat er (grootschalige) productie zou plaatshebben. Maar nu de kavels op het bedrijventerrein langs de startbaan van Twente Airport moeilijk verkocht worden, wil de gemeente toch een oogje toeknijpen. Echter blijft de eis dat bedrijven die zich er vestigen zich vooral bezig houden met het testen en ontwikkelen van nieuwe producten.

Productie heeft zogezegd een ondergeschikte functie op de Technology Base. Het bedrijventerrein dat gedeeltelijk bezit is van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel vraagt om een heel specifieke invulling. Alleen luchtvaartgerelateerde bedrijven (zoals vliegtuigsloper AELS) en bedrijven in de sector HTSM/AMM mogen zich er vestigen. Die laatste afkorting staat voor Hightech Systemen en Materialen/Advanced Materials and Manufacturing en houdt grofweg het ontwikkelen van producten op basis van innovatieve lichtgewicht materialen in.

Proeffabricage

Bedrijven die zich bezighouden met R&D (Research & Development, of wel onderzoek en ontwikkeling) willen over het algemeen behalve testfaciliteiten ook productiemogelijkheden hebben. Volgens het huidige bestemmingsplan is er echter alleen 'proeffabricage' mogelijk. En dat is een te grote beperking, is onlangs in een onderzoek geconstateerd. Vorig jaar moest er om deze reden aan vijf gegadigde bedrijven 'nee' worden verkocht.

Boeings op Airport Twente 2 Ernst Bergboer
Lees ook
Enschede moest dit jaar vijf bedrijven nee verkopen, regels 'Techbase' worden versoepeld

Geheel in lijn met een evaluatie naar de kansen en tekortkomingen van acht jaar Technology Base Twente, stelt het college van Enschede nu voor om de productiemogelijkheden voor bedrijven in het bestemmingsplan te verruimen. Maar wel met een maximum van 8.500 vierkante meter (0,85 hectare) productieruimte. En met de verplichting dat er naast productie ook altijd sprake moet zijn van ontwikkelen, testen, bewerken en demonstreren van de nieuwe materialen en producten.

'Drempel werkt beperkend'

Technology Base-Directeur Jan Schuring is blij met de aanpassing in het bestemmingsplan, die volgens hem broodnodig is om het bedrijventerrein te kunnen ontwikkelen. Toch heeft hij via een brief aan de gemeente laten weten dat hij nog wel wat zorgen heeft over het maximum van 0,85 hectare productieruimte.

Boeings op Airport Twente 2 Ernst Bergboer
Lees ook
Testvluchten, evenementen, grote bedrijven én geluk: komt Twente Airport zo uit de rode cijfers?

Hebben die potentieel vestigende dan meer ruimte nodig? "Nee, zeker niet allemaal", laat Schuring weten. "Onze zorg ligt meer bij een drempel die een enkel bedrijf kan uitsluiten, terwijl dat best een prima passen hightechbedrijf kan zijn." Sommige bedrijven zijn net wat groter qua vierkante meters. "Andersom zijn we wel blij met de aanpassing, omdat ook de maakproductie nu meer ruimte krijgt. Bedrijven vinden doorgaans iets nieuws uit (R&D) om het ook te gaan maken."

Synergie

De zienswijze heeft nog niet geleid tot een aanpassing. Het college houdt vast aan een maximumoppervlakte voor productiefaciliteiten. Zo willen B&W naar eigen zeggen voorkomen dat er zich maar twee of drie zeer grote bedrijven vestigen op de Technology Base Twente. 'In die visie van de gemeente hopen we dat er onderling synergie tussen de bedrijven kan ontstaan door ontmoeting en samenwerking', luidt de reactie.

De Technology Base Twente omvat in totaal 224 hectare aan grondgebied, waaronder woonwijk 't Vaneker, een natuurgebied, Twente Airport en een bedrijventerrein. Er is 12,4 hectare aan bedrijfskavels, waarvan nog zo'n 10 hectare uitgegeven kan worden. Hiervan is 5 hectare specifiek bedoeld voor hightech materialen (HTSM/AMM).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.