Verkeer
Stuur appje
Zoek

Steeds meer mensen aan het werk in Twente, maar personeelstekort blijft hoog

Lasser pixabay stock
In de technische sector zijn er gemiddeld 15 vacatures per werkzoekende.
Beeld: Pixabay

In Twente zijn er in een jaar tijd zo'n tienduizend mensen meer aan het werk gegaan. Dat is een stijging van drie procent vergeleken met vorig jaar. Ondanks dat er meer mensen aan het werk zijn is, kampen veel sectoren nog wel met een personeelstekort.

Arbeidsmarkt

Het aantal vacatures is ligt gedaald ten opzichte van voorgaande kwartalen, maar het blijven er vooralsnog veel. Gemiddeld zijn er zo'n vier vacatures per werkzoekende in Twente. Vooral in de technische sector staan ze te springen om personeel. Het aantal vacatures in de administratieve en commerciële sector daalde licht.

Technisch personeel

Het Kennispunt Twente onderscheidt alle beroepen in de regio in 112 verschillende beroepsgroepen. Van die 112 beroepsgroepen kennen er slechts drie een gemiddelde krapte, wat betekent dat er gemiddeld 1,5 vacatures per werkzoekende zijn. In negen sectoren is er sprake van een extreme krapte; denk hierbij aan beroepen in de technische sector, artsen, ict’ers, detail- en groothandel en krantenbezorgers. In deze sectoren zijn er gemiddeld 15 vacatures per werkzoekende.

Concurrentie

In omliggende regio's is het tekort op de arbeidsmarkt ook hoog en op sommige plekken is de situatie zelfs nog nijpender dan in Twente. Hierdoor moeten Twentse bedrijven ook steeds meer concurreren met bedrijven buiten Twente, als het gaat om nieuw personeel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.