Verkeer
Stuur appje
Zoek

De zuiverende werking van kunst in de Hengelose Waterstaatskerk

Woensdag begon de veertigdagentijd. Een periode van bezinning tussen Aswoensdag en Pasen. In het kader daarvan exposeren twaalf Hengelose kunstenaars in de Waterstaatskerk hun werken met als gezamenlijk thema 'catharsis', een duur woord voor 'reiniging' of 'zuivering'. Filosofe en schrijfster Désanne van Brederode opent de tentoonstelling op zondag 26 februari.

Kopje-onder

Kunstenaar en theoloog Arent Weevers is medeverantwoordelijk voor de inrichting van de expositie: “Het woord catharsis staat voor reiniging, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik leg het altijd zo uit: je staat aan de oever van een groot meer. Je loopt langzaam het water in en je gaat kopje-onder. Onder water kom je vervolgens jezelf tegen. Het gevoel van leven ontglipt je. Je wordt geconfronteerd met het mysterie van het leven. Je wilt toch weer naar boven. Je wilt uit die benauwenis. Wanneer je boven komt, kun je weer ademen, letterlijk en figuurlijk. Catharsis kan dan ook zowel een geestelijke als lichamelijke reiniging zijn. De expositie gaat over die worsteling. De kunstwerken hebben het allemaal, op hun eigen manier, over dat onderwerp

“'In Twente gebeuren zo veel mooie dingen. Amsterdam zou naar ons moeten komen, wij niet naar hen.'”

Twentse kwaliteit

“Er wordt altijd gezegd: voor kunst moet je in het westen zijn. Daar ben ik het niet mee eens, ook in Twente is er kwaliteit. Deze expositie is ook helemaal gevuld met lokale kunst. Alle kunstenaars hebben een link met Hengelo. Ze wonen en/of werken er. Denk aan Paul Hoebee, Gonda Steffens, Renata de Frankrijker en Annika Lochtman. In Twente gebeuren zo veel mooie dingen. Amsterdam zou naar ons moeten komen, wij niet naar hen”, zegt Weevers.

Herkenning

“Ik hoop dat mensen zich herkennen in het beeld dat de kunstenaar schept en dat deze kunst de mensen aanspreekt. Ik wil dat iedereen kan denken: dit gaat over mij. Om dat te stimuleren is er in de gehele expositie nergens een titel of uitleg te vinden. Eerst moet je het beleven. Wat voor gedachten komen in je op? Het roept je op tot nadenken. Als je dat allemaal hebt ontdekt, dan kan je de kunstenaar zelf vragen wat hij of zij erbij heeft bedacht. Ze zijn namelijk allemaal bij toerbeurt aanwezig op openingsdagen."

icon_main_info_white_glyph

Désanne van Brederode

De opening is aanstaande zondag om 12 uur in de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat 20. Er wordt een korte lezing gehouden door filosoof en schrijfster Désanne van Brederode. Violiste Rosa Berman verzorgt daarna een improvisatie. Er is koffie en thee voor alle bezoekers. De expositie is tot Pasen te bekijken op woensdagen en zaterdagen van half 2 tot 4 uur. Op 2e paasdag is ie voor een keer op een maandag te bekijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.