Verkeer
Stuur appje
Zoek

Provincie zoekt oplossing voor ‘gevaarlijke’ kruising F35 in Hengelo

Kettingbrugweg 1twente
De Provincie Overijssel gaat een oplossing zoeken voor de gevaarlijke kruising van de Kettingbrugweg met de fietssnelweg F35 op de gemeentegrens van Hengelo met Enschede.
Beeld: 1Twente

De Provincie Overijssel gaat een oplossing zoeken voor de gevaarlijke situatie op de kruising van de Kettingbrugweg met fietssnelweg F35 in Hengelo. Dat maakte gedeputeerde Bert Boerman (CU) woensdag bekend tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Een motie hiertoe van GroenLinks, SP, D66, CU en OCL werd unaniem aangenomen.

'Gevaarlijkste kruising van Nederland'

De kruising is veel omwonenden en gebruikers een doorn in het oog. Vanwege de iets verderop gesitueerde spoorwegovergang moeten gebruikers van de F35 voorrang verlenen aan verkeer op de Kettingbrugweg. Voor de Fietsersbond is dit een verwarrende situatie: “Het is misschien wel de gevaarlijkste kruising voor fietsers in het hele land”, zei Melis-Jan Gilde van de Fietsersbond eerder tegen 1Twente.

F35 kettingbrugweg kruising hengelo 2022
Lees ook
Fietsersbond Hengelo over kruising Kettingbrugweg: ‘Het wordt er alleen maar gevaarlijker’

Provincie

Vanwege klachten van omwonenden en berichten in de media kwam de situatie ook op de radar van de provinciale politiek. GroenLinks diende samen met PvdA, SP, D66, CU en de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen een motie in om de gevaarlijke situatie op te lossen. De provincie is namelijk eindverantwoordelijk voor de F35.

'Prominent op de agenda'

Gedeputeerde Staten is nu door Provinciale Staten opgedragen overleg te gaan voeren om de situatie opgelost te krijgen: “Het staat prominent op de agenda”, zei Boerman tijdens de vergadering. Op 14 maart komt de projectgroep bij elkaar om mogelijke aanpassingen te bespreken. Boerman: “We hopen voor de begroting met een voorstel te komen.”

icon_main_info_white_glyph

Hoe vaak ging het mis?

Het F35-traject Hengelo-Enschede werd in 2011 opgeleverd. De gemeente Hengelo houdt sinds 2019 het aantal ongevallen nauwkeurig bij. Sinds 2019 zijn er negen ongevallen gebeurd op de kruising. Daarbij vielen vijf gewonden. Bij alle (!) negen geregistreerde ongevallen waren bromfietsers betrokken. Bij acht ongevallen verleende de brommer geen voorrang en botste op een auto. In één geval was het een eenzijdig ongeval.

Voorrang omdraaien

Op de kruising moeten fietsers en bromfietsers op de F35 voorrang verlenen aan verkeer dat op de Kettingbrugweg rijdt. Dat is verder op de F35 nergens het geval. Volgens ProRail kan dit niet omgedraaid worden, omdat er dan een kans bestaat dat auto's met aanhangers stil komen te staan middenop de spoorwegovergang. De weg wordt veel gebruikt door gasten van de verderop gelegen camping De Zwaaikom.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.