Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fietsersbond Hengelo over kruising Kettingbrugweg: ‘Het wordt er alleen maar gevaarlijker’

Regelmatig gaat het mis op de plek waar de F35 de Kettingbrugweg kruist. Deze week nog: een scooterrijder raakte gewond bij een botsing met een auto. Het ‘langzame verkeer’ op de Twentse fietssnelweg dient voorrang te verlenen aan het verkeer op de Kettingbrugweg, maar doet dit lang niet altijd. Melis Jan Gilde, voorzitter van de Fietsersbond Hengelo, kent de situatie al jaren en ziet ‘m alleen maar verslechteren.

Verbazing

De Fietsersbond was bij de aanleg van de F35 betrokken, vertelt Gilde: “Wij hebben onze verbazing uitgesproken over de voorrangssituatie die we destijds zagen. Het is daar heel onoverzichtelijk. De fietsers op de fietssnelweg moeten voorrang verlenen aan het verkeer op de Kettingbrugweg, veelal gasten van camping De Zwaaikom. Fietsers verwachten dit niet. Immers, op welke snelweg moet je nu voorrang verlenen? Daardoor gaat het zo vaak mis.”

Ongeluk kruising F35 Hengelo juni 2022 DB News United
Lees ook
Scooterrijder raakt gewond op beruchte kruising met fietssnelweg tussen Hengelo en Enschede

ProRail

De reden dat fietsers hier in de remmen moeten, is het feit dat twintig meter noordelijk van de kruising nog een kruising ligt: die met de spoorlijn Hengelo-Enschede. Gilde daarover: “ProRail eiste bij de aanleg voorrang voor het verkeer op de Kettingbrugweg. Dat heeft te maken met het hypothetische geval dat er een oplegger stil komt te staan op het spoor, wanneer de chauffeur moet wachten voor overstekende fietsers. De kans dat dat gebeurt is nihil, misschien eens in de tien jaar.”

“Sluit dat stukje Kettingbrugweg af voor zwaar verkeer en ontsluit de camping via de Pruisische Veldweg en de Steenrietweg. En draai daarna de voorrangssituatie om.””

'Uniek voor Nederland'

Hierdoor is een situatie ontstaan die volgens Gilde mogelijk uniek is voor Nederland: “Het is misschien wel de gevaarlijkste kruising voor fietsers in het hele land. Het is er zelfs slechter op geworden de afgelopen jaren. Door het stuk richting de camping te verharden, haalt het verkeer er nu makkelijk de tachtig kilometer per uur.”

Politie

Wat ook meespeelt is dat fietsers (op e-bikes en speed pedelecs) steeds sneller gaan en minder makkelijk kunnen afremmen, als ze plotseling haaientanden zien opdoemen. En dan zijn er nog scooter- en brommerrijders, die helemaal niet op de F35 mogen komen, maar de snelle verbinding tussen Hengelo en Enschede maar wat graag gebruiken. De politie controleert de laatste tijd overigens op snelheid en heeft al menig berijder van de F35 bekeurd.

Gilde weet wel hoe het beter kan: “Sluit dat stukje Kettingbrugweg af voor zwaar verkeer en ontsluit de camping via de Pruisische Veldweg en de Steenrietweg. En draai daarna de voorrangssituatie om.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.