Verkeer
Stuur appje
Zoek

De Hengelose voorleeskampioenen zijn Maerle Verstijnen en Wiebe Teun van Rijs

2023 winnaars voorleeswedstrijd Hengelo
Wiebe Teun van Rijs en Maerle Verstijnen
Beeld: Eigen foto, bewerking 1Twente

Na twee zinderende voorleesfinales zijn Maerle Verstijnen en Wiebe Teun van Rijs uitgeroepen tot de beste voorlezers van Hengelo. Aan het toernooi deden in totaal zestien basisscholen mee. In elke school werden voorrondes gehouden, de kampioenen daarvan gingen door naar de Hengelose Voorleeswedstrijd. Maerle (IKC Hart van Slangenbeek) en Wiebe Teun (CBS De Rank) gooiden daar de hoogste ogen en mogen de stad vertegenwoordigen bij de regionale finale op 10 maart in Enschede.

De kandidaten lazen fragmenten voor uit heel verschillende zelfgekozen kinderboeken, waarin uiteenlopende thema’s een rol speelden. Spanning en humor kwamen voorbij, maar ook magie kwam dit jaar aan bod. Zo werd er bijvoorbeeld voorgelezen uit Sara Paletti, Warrior Cats en De Knerpers.

Uitspraak, inleving en tempo

Een jury koos uiteindelijk de winnaars. Zij letten hierbij onder meer op uitspraak, inlevingsvermogen en voorleestempo. De jurering was dit jaar in handen van voorzitter Ilse van den Einde (Coördinator vrijwilligers van Bibliotheken Hengelo, Oldenzaal en Hof van Twente, Tijn Dam (winnaar van de Hengelose Voorleeswedstrijd 2021-2022) en Sebastiaan van der Pal (eigenaar van spellenspeciaalzaak en boekenwinkel De Dondersteen).

Van lokaal naar landelijk

Ook in andere plaatsen in Twente werden voorleeswedstrijden gehouden. Zo ging de winst in Almelo naar Bibi Trip en Marinde Leerkotte, in Enschede wonnen Milou Hielkema, Julia Beekhuizen en Thijs Steenbergen.

Alle lokale winnaars nemen het tegen elkaar op in de regioronde in Enschede. De kampioen van Twente gaat vervolgens naar de provinciale finale. Uiteindelijk strijden twaalf provincievertegenwoordigers voor de nationale titel op 23 mei.

Met de nationale voorleeswedstrijd willen betrokken organisaties laten zien dat voorlezen volgens hen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.