Nederlanders zijn tevredener over hun gemeentebestuur dan over de politiek in Den Haag. Het vertrouwen van burgers in ambtenaren is groter dan in banken en verzekeraars, maar kleiner dan in loodgieters en aannemers. Nederlanders maken zich zorgen over de zorg, zoals over de bezuinigingen daarop en dan met name over de bejaardenzorg. Dit staat in Binnenlands bestuur, het lijfblad van de ambtenaar van 30 september jongstleden.
Ook maken Nederlanders zich zorgen over mantelzorg. Mensen moeten zoveel, dat voor de verzorging van een familielid, vriend of kennis, geen tijd voor is. Het vertrouwen in ambtenaren is ietsje gedaald, naar 32%, maar ook het echte wantrouwen is ietsje afgenomen. Banken en verzekeraars krijgen heel weinig vertrouwen, slechts 23%. Eén op de vier mensen vertrouwt een bank, de overige drie niet. Toch wel opzienbarend. 75% is tevreden over het functioneren van het lokaal bestuur, ietsje hoger dan vorig jaar. Over Den Haag is slechts 46 % tevreden.
Democratie is gebaseerd op vertrouwen. Klopt dat? Is de overheid, de ambtenarij gebaseerd op vertrouwen? Of is democratie gebaseerd op wantrouwen. Ze zeggen wel eens: Het begin van de waarheid is de twijfel. Maar de overheid is geen wetenschap en heeft de waarheid niet in pacht.De samenleving is geen wiskundige som, waar altijd hetzelfde uitkomt.
Jurgen van Houdt, wethouder van Enschede en portefeuillehouder vluchtelingen is lid van de ChristenUnie. Hij is gelovig en citeerde tijdens de raadsvergadering over het asielzoekerscentrum uit de bijbel. Mattheüs 25, vers 35: Ik was hongerig en gij hebt mij te eten gegeven, ik was dorstig en gij hebt mij te drinken gegeven, ik was een vreemdeling en gij hebt mij geherbergd. Jurgen put politieke inspiratie uit de Bijbel. Ik ken Jurgen, twee jaar lang hebben wij elke donderdag gecarpoold naar Lelystad en dat waren gezellige ritjes.
Maar als je namens de overheid een voorstel verdedigt dan zeg je eigenlijk: “Als u hiertegen stemt, handelt u in strijd met de Bijbel.” En dat moet je niet doen als wethouder, daar kan namelijk niemand tegenop.en dat is precies wat wij de Islamitische staat verwijten, vermenging van staat en godsdienst.
Democratie is gebaseerd op vertrouwen van de vertegenwoordigers van het volk.Als de meerderheid van die vertegenwoordigers vertrouwen in een bestuurder heeft, blijft hij bestuurder. Als dat niet het geval is kan hij opstappen. Vertrouwen moet je verdienen, dat is niet gemakkelijk, maar met een open, transparant bestuur, bereid te luisteren en samen met de burger een oplossing te zoeken voor een gigantisch, wereldwijd probleem, daar is moed voor nodig. Vanmiddag wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd. Ik wens hem veel sterkte toe en wens dat hij een stabiele factor in het college mag worden, waar de burger vertrouwen in krijgt.