Dode ratten op straat, nestjes jonge exemplaren bij mensen in de tuin en langstaarten die meters hoog tegen gevels opkruipen. Het zijn onsmakelijke beelden die Edith van der Brugh ons voorschotelt. Volgens het raadslid hangt het allemaal samen met de nieuwe manier van afval inzamelen. Volgens Twente Milieu en de gemeente Hengelo is het aantal meldingen echter nauwelijks toegenomen het afgelopen jaar: "Slechts op drie locaties is een link te leggen tussen het afval en de rattenoverlast."
Op haar telefoon tovert het ProHengelo-raadslid de plaatjes moeiteloos tevoorschijn: dode ratten op de Bornsestraat, op de Industriestraat en vlak achter de Albert Heijn in de Berflo Es. Plus foto's van nestjes met jonge ratten in de achtertuinen van 'keurige Hengelose gezinnen'. Waarmee ze maar wil zeggen dat die ratten weliswaar worden aangetrokken door het vuilnis dat de afgelopen maanden open en bloot op straat ligt, maar dat de beestjes zich vervolgens huisvesten in nette tuintjes, soms honderden meter verderop.
Zelf zag ze nog geen levende ratten, maar haar dochter wel: "Zij werkt in de zorg en om die reden fietst ze vaak in het donker door de stad. Met grote regelmaat schieten er beestjes voor haar fiets langs."
Het is volgens Van der Brugh allemaal het gevolg van de nieuwe manier van afval inzamelen. Bij de hoogbouw liggen de zakken met pmd vaak dagenlang op straat. "Dat pmd wordt nu twee keer per week opgehaald, maar dan nog blijft er genoeg liggen. Vaak restafval." De boa's kunnen er volgens haar weinig doen: "Het is allemaal het gevolg van het falende beleid."
Het raadslid heeft vragen gesteld aan het college van B en W. 1Twente heeft ook vragen gesteld en wel aan de gemeente Hengelo en aan samenwerkingspartner Twente Milieu. De beantwoording leert dat er 'Hengelobreed geen bijzondere toename is van het aantal meldingen sinds de invoering van het nieuwe inzamelsysteem voor verpakkingen bij hoogbouw'.
Wel laat de woordvoerder van Twente Milieu, die ook namens de gemeente spreekt, weten dat er op drie locaties wel degelijk een link te leggen is tussen de afval- en de rattenoverlast: "Het gaat om de hotspots aan de Bankastraat, de Zernikestraat en in Veldwijk. Deze locaties zijn daarom onderdeel van onze zogeheten ‘maatwerkaanpak’. We kijken specifiek per locatie welke acties er nodig zijn om overlast door afval en plaagdieren te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is de actie aan de Zernikestraat afgelopen maandag."
Lees verder onder de afbeelding.
Twente Milieu voert in Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Wierden de bestrijding van ratten en muizen uit bij huishoudens met een gifvrije bestrijding. Vanaf 2017 is het gebruik van gif namelijk alleen onder zeer strikte voorwaarden toegestaan. Dit houdt in dat er eerst andere vormen van plaagdierbeheersing worden gehanteerd, voordat overgegaan wordt op bestrijding met chemische middelen.
Hieronder een filmpje van een paar eksters die - net als Edith van der Brugh - klaar zijn met de rat: