Maria is 16, Dib is 15. Ze staan centraal in onze kerststal. Een broer en zus die de helletocht maakten van Damascus naar Nederland, naar Enschede. Ze dobberden in een bootje op de Middellandse Zee, ze passeerden de hekken langs de grens in Servië en Hongarije. Ze verbeelden het vluchtelingendrama dat zich het afgelopen jaar voltrok, ze zijn van vlees en bloed. Kijk naar Maria en Dib en denk aan de varkenskoppen die op Eschmarkerveld werden gevonden uit protest omdat daar lotgenoten - tijdelijk - komen wonen; dat de daders zich mogen verslikken in de kerststol onder hun met hypocrisie versierde kerstboom, die ongetwijfeld nep is.
Engel
Gelukkig zijn er heel veel Enschedeërs die de kerstgedachte in praktijk brengen, vaak het jaar door. Zij helpen als het even kan Maria en Dib vooruit. Voorgedragen door lezers van de krant en kijkers van TV Enschede FM en op uitnodiging van de redactie hebben zeven van hen een plaatsje gekregen in de kerststal van 2015.
Zo zijn er de herders: dominee Jaco Zuurmond, Antek Olszanowski van Artikel 1 en Jan van Lijf van het Platform Vluchtelingen en Asielzoekers Enschede. Als koningen acteren de burgemeester van Lonneker Jan Bult, Marijn Mengels van de opnieuw uitgevonden Vereniging Horeca Stad Enschede en pastoor Constantin Abdo van de Syrisch-orthodoxe kerkgemeenschap aan de Hogelandsingel. De engel van dit jaar is Tiny Hannink, pleegmoeder, bestuurslid van het Platform Vluchtelingen, voorvechtster van vrouwenrechten en nog veel meer. In de kribbe ligt Diese, geboren in Oldenzaal maar ongetwijfeld op kamers in Enschede wonend als ze achttien is.
En dan natuurlijk Maria en Dib, streekgenoten van de echte Maria en Jozef. De broer en zus wonen sinds 13 november bij hun Enschedese pleegouders. Pleegmoeder Yasmin komt uit Damascus, maar woont al vijftien jaar in Enschede. Via een vriendin die nog in Syrië woont hoorde ze van het lot van de twee jongeren die na hun vlucht in het azc in Leeuwarden waren beland. Ze zaten er met z'n tweeën moederziel alleen. Yasmin trok zich het lot van Maria en Dib aan. Ze ontfermde zich over het tweetal.
Hartverscheurend
Inmiddels heeft Yasmin contact gehad met de moeder van Maria en Dib. Die leeft nog in Syrië. Yasmin vertelt hoe de moeder de duivelse beslissing moest nemen haar kinderen naar een veilig land te sturen. In Damascus stonden ze bloot aan bedreigingen en was er gerede kans dat ze zouden worden ontvoerd. En natuurlijk was er de oorlog. Het besluit om de kinderen in veiligheid te brengen was hartverscheurend, zegt Yasmin, maar de moeder is er nu in ieder geval gerust op dat ze veilig zijn.
2015 was het jaar van de aangekondigde komst van het azc. 2016 wordt het jaar dat er 600 vluchtelingen naar Enschede komen. Om met Maria en Dib te beginnen zeggen we als stadsredactie: jongelui, van harte welkom in Enschede.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Carlo ter Ellen, TC Tubantia