Misverstand
Een woordvoerder van Europol zegt dat de Nederlandse politie zelf bepaalt welke verdachten op de website eumostwanted.eu/nl komen te staan. "Wij stellen alleen de site beschikbaar. Europol gaat ook niet achter criminelen aan." De woordvoerder kan niet zeggen of Ata wel of niet is gearresteerd. "Ik denk dat er een misverstand is ontstaan. Het kan zijn dat een ander gezocht persoon meer prioriteit heeft gekregen van de Nederlandse politie. Maar het wil niet zeggen dat Ata dus is gearresteerd."
Elk lid van het Europese samenwerkingsverband Europol mag zelf mensen op de 'most wanted'-website zetten en er weer vanaf halen. "Dat doen wij niet, dat doen de betrokken lidstaten zelf." Interpol, de Europese politie, heeft Ata nog steeds op de opsporingslijst staan.
45
Ata vermoordde in 2004 zijn nichtje en vluchtte vervolgens naar Turkije. Er was al een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, maar sinds begin dit jaar stond Ata op een Europollijst met de 45 most wanted van Europa. Ata is inmiddels wel van die website gehaald. Waarom is niet bekend.
Binnen Europa zijn het zogeheten Fugitive Active Search Teams die jacht maken op 'grote' criminelen. In Nederland is dat team afgekort tot FastNL. Het team bestaat 'speciaal getrainde politiemensen' die zich 'samen met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie richt op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen.
Daaronder worden personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten en niet beschikken over een bekende woon- of verblijfplaats in Nederland'. Het team maakt ook jacht op 'ontsnapte gedetineerden, TBS ers en PIJ ers inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd'.
FastNL pakte in maart dit jaar in Zwolle nog een mensenhandelaar op.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM