Jeroen Van klompendansen tot FC Twente, van Wolvecamp tot de Military’alles is cultuur. Jeroen Hatenboer, wethouder van cultuur in Enschede, heeft in Amsterdam in Paradiso zijn excuses aangeboden over het door hem gevoerde cultuurbeleid. Misschien, zei hij, is er iets te veel op cultuur bezuinigd. We hebben eind vorige eeuw een sorrycultuur gehad, een bestuurder of politicus had wat uitgevreten, zei sorry in de Tweede Kamer (trok het boetekleed aan werd er dan gezegd) en we gingen door met waar we mee bezig waren.
Waarom zegt Jeroen zoiets in Amsterdam? Waarschijnlijk vanwege de discussie, waarvoor Jeroen was uitgenodigd en ging het min of meer vanzelf, gestimuleerd door een cultuurminnend publiek. Jeroen zal de discussie en ambiance ook wel interessant gevonden hebben en was best bereid het vuurtje op te stoken. Als Jeroen meent wat hij in Amsterdam heeft gezegd, dan herhaalt hij dat in de gemeente waar de mensen op hem hebben gestemd en waar hij in het dagelijks bestuur zit. Een stukje politiek fatsoen en afleggen van verantwoording.
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014, stond Jeroen Hatenboer als laatste op de VVD-kandidatenlijst. Jeroen was door toedoen van de plaatselijke VVD-top gekelderd en zei slim: “Als jullie mij niet hoog op de lijst willen hebben, zet mij er dan maar zo laag mogelijk op.” Jeroen is een vlotte, goedlachse vent, die weet hoe je met mensen moet omgaan. Dat leer je wel in de horeca en in plaats van buitengesloten te worden, kwam hij onaantastbaar met voorkeurstemmen in de nieuwe raad, werd kandidaat-wethouder en zelfs wethouder. Met een brede maar niet zo dikke portefeuille. Vandaar dat hij zo nu en dan klusjes opknapt voor collegacollegeleden, zoals de komst van een AZC.
Jeroen heeft bestuurlijk sorry gezegd, maar bestuurders moeten afgerekend worden op hun daden.
Belangrijker nú is, hoe beperk je de negatieve gevolgen van de bezuinigingen van de laatste jaren op cultuur. (28.000 handtekeningen tegen de bezuinigingen op de bieb) en hoe ontwikkel je een beleid waarin culturele instellingen een uitdagende rol in Enschede kunnen spelen. Zelfs een niet-liberaal kan zien dat cultuur goed is voor de economie van de stad.
Er zijn beleidsterreinen en ambtenaren, waar het college excuses voor zou moeten aanbieden, bijvoorbeeld aan de slachtoffers van onrechtmatig overheidsoptreden door het Werkplein in Enschede.
Excuses voor het afwentelen van de financiële problemen op de zwakken in onze samenleving. Gelden bestemd voor uitkeringen of andere sociale projecten worden gebruikt om gaten in de begroting op te vullen.
Jeroen heeft sorry gezegd, maar heeft hij ook beterschap beloofd? Cultuur is onderdeel van een totaal collegebeleid. Een welgemeend sorry van het hele college, plus een cultuurverandering van ambtenaar en bestuurder, dan begint het er op te lijken.
En geld gebruiken waarvoor het bedoeld is.