De beroemde orgelluiken van de Westerkerk in Amsterdam komen naar Enschede. De metersgrote luiken, geschilderd door de 17e-eeuwse kunstschilder Gerard de Lairesse, zijn vanaf zaterdag te zien in de tentoonstelling die het Rijksmuseum Twenthe aan De Lairesse wijdt.
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de kunstwerken het Amsterdamse kerkgebouw verlaten en dat ze voor het publiek van zo dichtbij zijn te zien. De luiken worden maandagmorgen met behulp van groot materieel van hun oorspronkelijke plek hoog in de gewelven gehaald.
Hoge reputatie
Gerard de Lairesse (1640-1711) geldt als een van de belangrijkste schilders van de zeventiende eeuw. Zijn reputatie bij tijdgenoten was zelfs vergelijkbaar met die van Rembrandt. In opdracht van de Hollandse regenten schilderde hij honderden historiestukken, portretten en wanddecoraties, onder meer voor het Binnenhof in Den Haag en diverse grachtenhuizen in Amsterdam. De tentoonstelling in het Rijksmuseum, bedoeld als een eerherstel, is de eerste die er aan de in Luik geboren kunstenaar wordt gewijd. De orgelluiken in de Westerkerk zijn met afstand de grootste die Gerard de Lairesse maakte. De kunstenaar schilderde ze in 1681. De luiken zijn groter dan de Nachtwacht van Rembrandt en bevatten voorstellingen van de Oudtestamentische koningen David en Salomon.
Spannend
De komst van de panelen naar Enschede was vanwege de grote afmetingen tot op het laatste moment spannend. Ze passen net door de deur van de kerk , aldus Karin Jongenelen, woordvoerder van het Rijksmuseum. Een kwestie van centimeters. Aangezien we echter maar één van de luiken van tevoren konden opmeten, hebben we toch ernstig getwijfeld. We wisten niet zeker of ook het tweede luik de kerk zou wel kunnen verlaten. In Enschede krijgen de kunstwerken een ereplaats. Hun komst naar Twente is mogelijk dankzij een bijzondere overeenkomst tussen het Rijksmuseum en de Westerkerk. De expositie van De Lairesse wordt zaterdag geopend.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Google Maps.