Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Verdachten willen dat strafzaak dakdrama stopt

222530 image 68

Twee verdachten in de zaak van het dakdrama in De Grolsch Veste willen dat de strafzaak tegen hen stopt. Zij vragen maandag bij het Gerechtshof in Arnhem om het Openbaar Ministerie te sommeren er een punt achter te zetten.

Het wordt tijd dat het Openbaar Ministerie (OM) een streep zet onder het onderzoek naar het dakdrama in De Grolsch Veste. Dat vinden twee van de verdachten: directeur Dinand van de Berg van Goossens Te Pas Bouw in Enschede en Hans Rozendom, de toenmalige uitvoerder van het uitbreidingsproject. Het duurt volgens hen veel te lang. Zij vinden dat de redelijke termijn voor de vervolging is verstreken.

2 doden
Op 7 juli 2011 stortte bij de uitbreiding van de tribunes in het stadion van FC Twente een deel van het dak in. Daarbij vielen negen zwaargewonden en 2 doden: Dave Nijkamp (31) uit Nijverdal en Peter Burgers (24) uit Oldenzaal.

Bouwcombinatie
De uitbreiding van het dak werd uitgevoerd door de Bouwcombinatie Grolsch Veste, gevormd door Te Pas Bouw, Dura Vermeer en Trebbe, aangevuld met onderaannemer Voortman Staalbouw. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in een spijkerhard rapport dat de bouwers fout op fout hadden gestapeld. Het dak werd al afgebouwd, terwijl de dragende constructie nog lang niet klaar was.

Geen zekerheid
Het OM merkte sindsdien in elk geval drie bedrijven als verdachten aan, en vier personen die daar werkten. Ruim vijf jaar later is er echter nog steeds geen zekerheid of justitie hen voor de rechter brengt, of het anders gaat afhandelen. Tot ongenoegen van toenmalige slachtoffers en nabestaanden. Maar ook van twee van de verdachten, die het nu welletjes vinden. De onzekerheid over de afwikkeling valt hen psychisch zwaar. Er is een verzoekschrift ingediend bij het hof ter beëindiging van de strafzaak . Dat komt maandagochtend tijdens een zitting van het Gerechtshof Arnhem aan de orde. De behandeling gebeurt in de raadkamer achter gesloten deuren.

Geen commentaar
De advocaat van Van de Berg en Rozendom, Mayke Goris uit Almelo, onthoudt zich van een toelichting. Ook de twee mannen zelf willen op dit moment niets zeggen. Het Openbaar Ministerie in Almelo bevestigt dat er een verzoek ligt van de twee verdachten om de strafzaak te stoppen, maar wil inhoudelijk niet reageren.

Complexe zaak
Het OM dacht eind vorig jaar de knoop door te kunnen hakken over vervolging van de verdachten. In oktober 2015 was het onderzoek zo goed als klaar . Woordvoerder Barbara van Heerde kan niet zeggen waarom er inmiddels weer een jaar verstreken is zonder dat er duidelijkheid is gegeven. Volgens het OM gaat het om een complexe zaak, waarvoor veel onderzoek nodig is .

Letsel
Behalve de twee dodelijke slachtoffers hielden meerdere bouwvakkers aan het ongeluk blijvend letsel over. In totaal zou aan letselschade en smartengeld rond een miljoen euro zijn uitgekeerd door de verzekeraar van het project.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.