Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Politiek in Enschede wil beter naar inwoners luisteren

224338 93227 stadhuis

Het moet anders in de Enschedese politiek. De opkomstpercentages bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn in deze stad erg laag (43,5 procent in 2014) en de gemeenteraad is vooral in gesprek met inwoners die met klachten komen in plaats van interessante oplossingen. Een werkgroep van gemeenteraadsleden heeft daarom een kritische zelfreflectie geschreven waarin wordt opgeroepen om vanaf nu vaker en beter te gaan luisteren naar Enschedeërs.

De werkgroep Stad & Bestuur, waarin de tien raadsfracties zijn vertegenwoordigd, heeft de lokale politiek een spiegel voorgehouden. Op basis van bijeenkomsten in de stad worden er conclusies gedaan. Raadstukken en raadsvoorstellen sluiten qua taalgebruik totaal niet aan bij de belevingswereld van de gemiddelde Enschedeër en inwoners hebben dikwijls het gevoel dat ze weinig ruimte krijgen in het beleidsproces.

Regelrechtbank
Er worden door de werkgroep acht oplossingen aangedragen om Enschedeërs meer te betrekken bij de lokale politiek. Het meest verregaand zijn het instellen van een noodremprocedure en een regelrechtbank . De haalbaarheid van de noodrem zal nog wel onderzocht moeten worden, maar het idee is simpel: een instrument geven aan de inwoners waarmee besluiten gecorrigeerd kunnen worden. Een referendum dus, maar pas nadat de raad al besloten heeft. De regelrechtbank moet Enschedeërs bovendien de mogelijkheid geven om hinderende gemeentelijke regels te laten schrappen.

Vergadercultuur
De werkgroep wil ook dat de gemeenteraad met zichzelf aan de slag gaat. De vergadercultuur moet op de schop. 'Grote onderwerpen' die voor stadsdelen van belang zijn zouden ook op dat podium besproken moeten worden en niet in een stedelijke commissievergadering in het gemeentehuis. Ook de manier van inspraak zou anders kunnen.

Communicatie
Alles valt of staat in elk geval met communicatie. De werkgroep Stad & Bestuur wil dat alle raadsvoorstellen van een samenvatting worden voorzien die ook leesbaar en begrijpelijk is voor de gemiddelde Enschedeër.

In elk voorstel moet een paragraaf burgerparticipatie komen, waarin staat in hoeverre inwoners bij het beleid zijn betrokken. Die rol moet volgens de werkgroep in het vervolg vooraf duidelijk zijn.

TV Enschede FM sprak met Mart van Lagen, CDA-raadslid. Beluister het fragment hierboven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.