Verkeer
Stuur appje
Zoek

Aanpak zorgfraude werkt nog beter met hulp van mensen uit de buurt; Twentse publiekscampagne van start

Eugene van Mierlo
De Almelose wethouder Eugène van Mierlo: 'Meld Misdaad Anoniem ook voor verdenking zorgfraude'
Beeld: Gemeente Almelo

Zorgaanbieders met foute bedoelingen zijn dankzij een meer gerichte aanpak van de gezamenlijke veertien Twentse gemeenten grotendeels buitenspel gezet. Zondag was in Almelo bovendien de aftrap van een publiekscampagne die moet bijdragen boeven weg te houden van ons, blijkbaar kwetsbare, zorggeld.

Van de zorgbedrijven die recentelijk wilden meedingen naar een Wmo- of jeugdzorgcontract zijn er 28 met foute bedoelingen geweerd. En dat is volgens de Almelose wethouder Eugène van Mierlo goed nieuws, zo meldde hij maandagochtend in de ochtendshow bij de collega’s van Twente FM. Daar benadrukte Van Mierlo ook nog eens het belang van de publiekscampagne Veilige Zorg, die dit weekend van start is gegaan.

“Dan hebben we het over een verlies van zo’n 70 miljoen euro voor zorg in Twente”

”Er gaat enorm veel geld in de zorg om en het Openbaar Ministerie heeft berekend dat een tiende deel van de 100 miljard zorggeld in Nederland weglekt in verkeerde handen”, noemt Van Mierlo het waanzinnige fraudebedrag, dat al eerder bekend werd. ”En als je dat op de veertien Twentse gemeenten projecteert, hebben we het over een verlies van zo’n 70 miljoen euro alleen al voor de Wmo en de Jeugdzorg.”

Dubieuze achtergrond

Door een andere aanpak van onder meer zorginkoop wordt volgens Van Mierlo een fors aantal bureaus met verkeerde intenties buiten de deur gehouden. Bij de recente inkoop van Wmo en Jeugdzorg werden met het zogenaamde 'Kwaliteit en Integriteitsinstrument Twente' (KIT) zeker 28 ongeschikte zorgaanbieders geweerd.

Ook de inzet van de wet Bibob (Bevorderen integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), waarbij justitie, politie en de belastingdienst achtergronden van aanbieders screenen, zorgde ervoor dat zorgaanbieders met een dubieuze achtergrond zijn uitgesloten.

Kerfstok

De wet Bibob is volgens Van Mierlo een belangrijk instrument. ”Daarmee kunnen we systemen van politie, justitie en de belastingdienst raadplegen. Zo kun je zien of bestuurders van zorgaanbieders iets op hun kerfstok hebben. En dat werkt.”

Illegale gokpraktijken

De Almelose wethouder noemt een voorbeeld van een bureau, waarvan de aanvrager vermogensdelicten achter zijn naam had staan, de Wet wapens en munitie had overtreden en er illegale gokpraktijken op nahield. ”Dat is één bureau dat in ons zorglandschap in onze regio cliënten wil bedienen. Onbestaanbaar en dat moeten we hard aanpakken.”

“Als je dat soort zaken anoniem kunt melden bij Meld Misdaad Anoniem maak je het mensen een stuk makkelijker.”

Van Mierlo gaf zondagmorgen in Almelo zelf de aftrap voor de campagne Veilige Zorg. Dat gebeurde op de Koornmarkt onder het genot van een kop koffie of thee. Daar werd met inwoners gesproken over zorgfraude, zoals zorg die niet wordt geleverd, valse declaraties of ongediplomeerd personeel. ”Gelukkig was er veel belangstelling voor de koffiekraam. Want het is belangrijk om te kunnen vertellen dat mensen het kunnen melden, wanneer ze vermoedens hebben over vreemde toestanden in de zorg in hun eigen omgeving."

Liever anoniem

In de praktijk blijkt de drempel vaak te hoog. "Als je dat soort zaken anoniem kunt melden bij Meld Misdaad Anoniem maak je het mensen een stuk makkelijker. En wij zorgen na zo’n melding uiteraard dat daar vervolgens ook daadwerkelijk iets mee wordt gedaan. Dat moeten mensen weten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.