Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Ambtenarij wist van pekellek: Wethouders Hengelo en Enschede waren niet op de hoogte

224611 78001 14056 Zout 4

Hengelo en Enschede zijn al jaren in gesprek met AkzoNobel over verontreinigende lekkages. Alleen de wethouders wisten van niks.

Uit door De Twentsche Courant Tubantia opgevraagde gespreksverslagen blijkt dat Enschede en Hengelo en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) jaren op de hoogte zijn van zout- en olievervuiling door lekkages bij AkzoNobel. Vijf Enschedese fracties willen nu opheldering.

In 2012 stuurde AkzoNobel een Plan chlorideverontreinigingen bij productielocaties in het Twente Rijngebied naar SodM en de gemeenten. In een mail met een gespreksverslag van een bijeenkomst op 2 mei 2013 meldt de environmetal officer van AkzoNobel dat het chlorideplan akkoord is bevonden door SodM, Enschede en Hengelo . Uit een brief van SodM aan AkzoNobel van mei 2013 valt echter op te maken dat SodM ontevreden is.
In een mail aan ambtenaren van Enschede en Hengelo vraagt de SodM-medewerkster of zij zich kunnen vinden in de opzet van de brief. De kritiek is dat uit het plan niet blijkt wat de oorzaak is van chloride- en olievervuilingen bij zouthuisjes.

De Enschedese fracties van GroenLinks, EnschedeAnders.nl, SP, PvdA en D66 willen van verantwoordelijk wethouder Hans van Agteren weten of hij wist van de lekkages toen er discussie was over de gasolieopslag in zoutcavernes onder het industrieterrein Marssteden en waarom hij de raad niet informeerde. Van Agteren: ,,Ik wist er toen niets van.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.