"De nieuwkomers zijn geen bedreiging", zegt wethouder Jurgen van Houdt. "Enschede ontwikkelt zich razendsnel. Daarbij kunnen we elk talent gebruiken." Van Houdt heeft het over de invoegstrook die hij biedt: "Dat we als je vanuit het buitenland hier komt laten invoegen in de samenleving."
Nieuwkomers werden altijd al begeleid door Vluchtelingenwerk Alifa. Die blijft zorg dragen voor de individuele begeleiding in de bureaucratie van wonen, werk en inkomen. Maar Van Houdt steekt er een tandje bij door de vrijwilligers in te schakelen die zich hebben gemeld toen er nog aan een asielzoekerscentrum in Enschede werd gedacht. Het zijn er minstens 250, plus de tientallen die al actief waren via bijvoorbeeld de diaconie. Daarvoor doet de gemeente een beroep op M-pact, dat alle activiteiten coördineert rondom opvang en integratie. Die doet de groepsaanpak.
De kosten van de nieuwe aanpak bedragen om en nabij de 700.000 euro, exclusief extra uitkeringen van het rijk. Het moet zich uitbetalen met resultaten. Een op de drie statushouders in ons land heeft een baan, de meesten zitten in de bijstand. Enschede wijkt daarin niet af. De meeste statushouders die zich hier melden zijn Syrisch en Syrisch-orthodox. Dit jaar komen er 403 statushouders naar Enschede.
TV Enschede sprak met wethouder Jurgen van Houdt. Bekijk hieronder het interview.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.