De nog op te richten stichting Buurt-Oke wil dat het maaien van het gras deels wordt betaald uit het gemeentebudget voor grasonderhoud. Wijkbewoners betalen op vrijwillige basis mee, ongeveer 6 euro per huishouden per maand. Hoe meer mensen in een buurt meedoen, des te vaker het gemeentegras er wordt gemaaid. Het streven ligt op 26 keer per jaar, zoals de gemeente tot 2014 deed.
Het plan is bedacht door Enschedeër Wob ten Hoeve. De ergernis onder de bevolking over het nieuwe maaibeleid van de gemeente bracht hem op het idee van een nieuwe onderneming, de stichting Buurt-Oke.
Maatschappelijk sausje
Volgens Wob ten Hoeve kan het groenonderhoud anders. Hij bedacht een nieuw model, met een maatschappelijk sausje. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet voor het gemeentelijke maaiwerk. Re-integratiebureaus, waaronder Surplus, verzorgen de bemiddeling en zijn tevens verantwoordelijk voor de begeleiding van de langdurig werklozen. De gemeente betaalt mee vanuit het budget voor groenonderhoud, bewoners leggen maandelijks een bedrag bij.
Pilot
Ten Hoeve wil dat Buurt-Oke op 1 januari van start gaat, eerst met een pilot van een jaar in zijn eigen wijk t Wooldrik en wellicht nog een aantal andere wijken. Na deze proefperiode wil Buurt-Oke ook andere diensten aanbieden, bijvoorbeeld op het gebied van thuisondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld computerlessen, vervoer en klussen als het vegen van dakgoten.
Blauwdruk
Ten Hoeve droomt er van dat de blauwdruk van het concept uiteindelijk wordt uitgerold over gemeenten in het hele land. Maar dan moet verantwoordelijk wethouder Hans van Agteren wel zijn goedkeuring geven aan het plan - en daarmee groen licht geven aan de co-financiering door de gemeente. Dat is de basis van deze pilot. Als hij nee zegt, dan houdt het op. Zo simpel is het.
Wethouder Hans van Agteren heeft vraagtekens bij Buurt-Oke. Het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt lijkt wel heel erg op hoe we het als gemeente zelf doen. Wij hebben het groenonderhoud destijds bewust verzelfstandigd in Onderhoud Enschede, omdat we voor het groenonderhoud veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, tweederde in totaal.
Ook over een extra bijdrage is hij kritisch. Wij hebben fors bezuinigd op groenonderhoud. Een extra bijdrage vragen aan burgers past niet in de lijn die ons voor ogen staat. Dat neemt niet weg dat wij ideeën over groenonderhoud graag stimuleren. Om die reden heeft hij Wob ten Hoeve aangeboden om eerst te experimenteren met het onderhoud van een stadspark.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.