Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Turks-Duitse boksclub tegen Twente: 'Je hoeft voor ons niet bang te zijn'

226168 box 1607705 640

Het is nergens voor nodig dat gemeenten en politie zich zorgen maken over de komst van Osmanen Germania naar Twente. Dat zeggen bestuursleden, die verklaren dat ze een boksclub leiden.

Ze lopen in hesjes die lijken op die van leden van motorclubs, hun club heeft dezelfde organisatiestructuur als motorclubs en ze worden net als ongewenste motorclubs in de gaten gehouden door de politie.

'We helpen kwetsbare jongeren'
Maar Osmanen Germania Twente is geen motorclub en we hebben er ook niets mee te maken , zegt Fatih Karagus (28). De Almeloër is bestuurslid bij de eerste Nederlandse afdeling van de Turks-Duitse vereniging. We zijn een boksclub, bedoeld om kwetsbare jongeren te helpen een normale plek te krijgen in de maatschappij. Voor ons hoef je niet bang te zijn.

'Criminele activiteiten'
Toch volgen de Twentse gemeentes en de politie Osmanen Germania met argusogen. Volgens de autoriteiten oogt de boksclub namelijk niet alleen als een ongewenste motorclub, maar onderneemt ze ook dezelfde criminele activiteiten. Gedoeld wordt op wapen- en drugshandel, afpersing en je storen aan god noch gebod.

'Vooroordelen'
Een zoektocht langs Duitse media, die de boksclub al langer onderzoeken, levert bovendien veel verhalen op over een gevreesde bendeoorlog. Dat zijn allemaal vooroordelen , zegt medebestuurslid Sezai Dursun (46), die in Nordhorn woont.

In Duitsland gaan alleen maar negatieve verhalen rond. Maar die kloppen niet. De meeste verhalen zijn aangewakkerd door de Koerdische beweging Bahoz, die ons zwart maakt en ruzie met ons zoekt. Maar onze leden hebben een baan en willen gewoon jongeren helpen. In Frankfurt, waar onze club al een grote eigen sportschool heeft, zijn al honderden jongeren geholpen.

Strenge huisregels
Osmanen Germania hanteert volgens de beide bestuurders strenge huisregels: geen drugs, geen alcohol, niet gokken. Wie zich daar niet aan houdt moet vertrekken. Momenteel staan de plannen voor Twente nog in de kinderschoenen, maar als het aan de bestuursleden ligt verandert dat snel. Dursun: We zijn op zoek naar een eigen pand, waar naast een sportschool ook een grote kantine moet komen. Dat moet een plek zijn die voor iedereen toegankelijk is, maar voor onze leden echt een thuis moet zijn.

Vuurwapens
Maar als Osmanen Germania zo n nobel doel heeft, waarom staan leden in een Duitse YouYube-video dan met vuurwapens te zwaaien? Dat is een muziekclip zoals je die wel meer ziet , reageert Karagus. Die clip is niet handig in de beeldvorming, dat weten we. Maar wapens zijn bij ons uit den boze, net als drugs en drank. Die video geeft de realiteit dus niet weer.

Bij die beeldvorming helpt de motorclub-uitstraling ook niet echt, erkennen de bestuursleden. De leren hesjes dragen we alleen bij officiële bijeenkomsten. Privé draag ik hem liever niet en ga ik er niet de straat mee op , beweert Karagus. Maar we moeten ze wel hebben, want dat wil ons hoofdbestuur in Duitsland.

Motorclubs
Contact met motorclubs als Satudarah, zoals de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen al veronderstelde, is er wel. Een paar van hun leden zijn een aantal keren bij ons geweest, maar alleen als vrienden en niet om samen te werken. We hebben niets met ze te maken en willen dat ook niet. We kennen hun reputatie en die past niet bij ons.

Twentse leden
In Twente staat de teller inmiddels op een kleine twintig leden, zeggen Karagus en Dursun. Maar daar blijft het niet bij, als het aan hen ligt. Dursun: Uiteindelijk willen we wel meer afdelingen in Nederland. En daar hebben we de mogelijkheden ook voor, want we hebben al ruim 300 aanmeldingen. Maar daar doen we nog niets mee. We willen ons eerst positief bewijzen. Daarna kijken we verder.

Wisselende ontmoetingsplekken
Nu Osmanen Germania Twente nog geen eigen plek heeft, ontmoeten de leden elkaar wekelijks op wisselende plekken. Met name cafés en terrassen worden gezamenlijk bezocht. En, in tegenstelling tot de boodschap van Van Veldhuizen, voelen de heren zich daar welkom. We hebben nog nooit klachten gehad. We maken ook geen lawaai en houden ons rustig.

Binnenkort hoopt het bestuur met gemeenten en de politie om tafel te gaan. Ten eerste om voor ons een passende plek te vinden in Twente en ten tweede om vooroordelen uit de wereld te helpen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.