Een microbe die zowel methaan als ijzer opeet : microbiologen verwachtten dat hij bestond, maar konden het beestje nergens vinden. Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen bleken het al jaren in hun verzameling te hebben. De recent ontdekte spookmicrobe is de op één na laatste uit tien organismen, waarvan onderzoekers denken dat ze bestaan, simpelweg omdat ze kúnnen bestaan. De evolutie laat zelden een niche onbezet, zegt de RU in hun
aankondiging.
Twentekanaal Dat je soms juist dicht bij huis moet zoeken, is gebleken. Nota bene in onze eigen verzameling monsters , lacht microbioloog Mike Jetten van de Radboud Universiteit. We ontdekten ze in ophopingsculturen uit het Twentekanaal die we al jaren hadden. We konden een hele cultuur opkweken door ze te voeren met nitraat en ijzer, een stof die we normaal nooit in grote hoeveelheden in onze tanks stoppen.
Bijzonder wezen Het eencellige organisme (de archaea)speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de natte natuur, omdat het water zuivert. De microbe eet ijzer, breekt dit af zodat het voor andere bacteriën weer eetbaar is en maakt tegelijkertijd stoffen onschadelijk.
Het is echt een bijzondere ontdekking , aldus Jetten. We hopen die laatste bacterie binnenkort te vinden, maar Australische en Amerikaanse onderzoekers zitten ons op de hielen in die zoektocht, dat wordt dus spannend.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.