Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Bij dit nieuwe evenement in Twente moeten politici vooral luisteren

226955 222135 microfoon 3

Twente moet een jaarlijks meerdaags festival rond politiek en democratie krijgen waarbij zoveel mogelijk streekgenoten met elkaar in gesprek gaan over maatschappelijke ontwikkelingen en uitdagingen. Het initiatief voor het democratisch experiment Twentement komt van de raadsgriffiers van de veertien gemeenteraden in Twente.

TV Enschede FM sprak met Boudewijn Rip, beleidsmedewerker gemeente Enschede. Beluister het hierboven.
Met dit Twentement moet een stevigere band ontstaan tussen het openbaar bestuur in Twente en de samenleving.

Burger bepaalt thema's
Ideeën en ontwikkelingen kunnen door het festival veel directer worden getoetst op draagvlak onder burgers. Die kunnen op hun beurt ook zelf hun onderwerpen, zorgen en aandachtspunten aan de orde stellen. Verder zijn vertegenwoordigers van de gemeente Enschede, Regio Twente en de provincie Overijssel betrokken bij het project.

Spel
Politiek is een spel van protocollen en rituelen. Wie wil weten hoe de lokale democratie werkt, hoeft de website van willekeurig welke gemeente er maar op na te slaan. Een commissie van gekozen raadsleden houdt zich bezig met een plaatselijk onderwerp, laat zich netjes informeren door twee of drie min of meer vaste insprekers, debatteert vervolgens uitputtend, waarna tijdens een vergadering van de voltallige gemeenteraad een week of veertien dagen later een definitief besluit valt.
Het is een systeem dat jarenlang naar tevredenheid heeft gefunctioneerd , zegt Rolf Jongedijk, hoofd van de raadsgriffie in Enschede, de club ambtenaren die in iedere gemeente de politiek terzijde staat.

Steun of afkeer
Maar democratie kan veel meer zijn. Meer dan het houden van verkiezingen waarbij volksvertegenwoordigers voor vier jaar het vertrouwen vragen, een agenda met lokale thema s opstellen en uitvoeren, waarna kiezers opnieuw naar de stembus gaan om hun steun of afkeer uit te spreken. Je kunt die agenda ook maken in samenspraak met de samenleving, waarbij politici vooral luisteren en ideeën en inspiratie opdoen , zegt Jongedijk.

Populair in Denemarken
Een volkssamenkomst dus. Het idee werd een paar jaar geleden min of meer toevallig opgepakt door Boudewijn Rip (63), beleidsambtenaar bij de gemeente Enschede. Rip verbleef in 2012 voor een vakantie op Bornholm, een Deens eiland in de Oostzee waar hij familie heeft wonen. Bij die gelegenheid werd Rip getroffen door de ontelbare hoeveelheid tenten die net werden opgeruimd. Dat bleken de restanten van het Folkemödet te zijn , zegt Rip. Het was een democratiefestival. Ik dacht, een soortgelijk festival zouden we ook naar Twente moeten halen.

Duizenden bezoekers
Folkemödet Bornholm is inmiddels een fenomeen in Denemarken. Van 100.000 deelnemers die Folkemödet inmiddels trekt kan Twente vooralsnog slechts dromen. Mocht er in december een go komen , zegt Jongedijk, dan gaan we uit van 10.000 bezoekers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.