Waterzuiveraars moeten nu nog veelal methanol kopen en toevoegen aan afvalwater om afbraak van schadelijke stoffen op gang te brengen. De nu gevonden microben kunnen die klus in de toekomst voor hun rekening nemen, verwacht prof. dr. Ir. Mike Jetten van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat kan de waterzuivering in Nederland over een paar jaar op jaarbasis tientallen miljoenen euro s goedkoper maken , aldus Jetten. Hij kreeg met zijn team drie jaar geleden van het rijk 22,9 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar de microben.
Rijke bodem
De wonderlijke organismen in de modder van het Twentekanaal blijven hem en andere microbiologen verrassen. In de afgelopen tien jaar werd al vastgesteld dat in de bodem van het kanaal bacteriën zitten die niet alleen de schadelijke stof methaan afbreken, maar tevens zelf zuurstof produceren. Nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat de moddermonsters uit het Twentekanaal ook ijzeretende microben bevatten, waarnaar wetenschappers al jaren zochten.
Spookmicrobe nummer acht
Jetten heeft ooit een lijst van negen van de meest gezochte microben samengesteld. Deze eencellige modderbeestjes zwengelen een chemische reactie aan. De nu ontdekte bacteriën worden aangeduid als spookmicrobe nummer acht . Ze komen niet alleen voor in het Twentekanaal. Nu we eenmaal weten wie ze zijn, zien we ze overal. In gewone sloten, op de zeebodem en in rijstvelden leven ze ook.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.