De Leefbaarometer is een instrument van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de leefbaarheid in buurten en wijken objectief waardeert. Het college van B en W van Enschede speelt met dit beleid, dat nog vastgesteld moet worden door de gemeenteraad, in op de nieuwe Huisvestingswet. Die stelt feitelijk dat een gemeente geen beleid meer mag voeren op het gebied van de kamerverhuur.
Overlast
De gemeente vreesde dat de nieuwe wet zou leiden tot een ongewenste toename van het aantal kamerverhuurpanden, met mogelijk overlast tot gevolg. Om dat te voorkomen is zij in gesprek gegaan met studentencorporaties, wijkraden, een aantal zorginstellingen, hogeschool Saxion en de Universiteit Twente. Uit die bijeenkomst is volgens de gemeente gebleken dat deze partijen voorstander zijn van regulering. En wel op zo'n manier dat het al dan niet toestaan van nieuwe kamerverhuurpanden afhangt van de leefbaarheid in de buurt.
Goede wijk
In de praktijk zal het erop neerkomen dat alleen in buurten die bovengemiddeld scoren qua leefbaarheid woningen in kamerverhuurpanden mogen worden omgezet. Een buurt die hoog scoort op de Leefbaarometer verdraagt de eventuele negatieve invloeden van kamerverhuur beter dan een wijk die benedengemidddeld scoort, zo redeneert het college van B en W.
Uitzondering
Overigens wordt een uitzondering gemaakt voor de buurt City in het binnensingelgebied. Hoewel de leefbaarheidsscore hier laag is, wil de gemeente nieuwe onzelfstandige bewoning - jargon voor studentenkamers in woonhuizen en hospitakamers - toestaan opdat Enschede zich meer als studentenstad kan profileren. De Leefbaarometer wordt elke twee jaar geactualiseerd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel muijderman