Maximaal 6 euro voor een volle grijze afvalcontainer van 240 liter. Dat was de afspraak waarmee de gemeenteraad in februari instemde in verband met diftar. Oftewel: betalen per aanbod van restafval. De afvaltaks, de zogeheten reinigingsheffing, pakt echter toch iets hoger uit.
Volgend jaar wordt er 6,90 euro in rekening gebracht voor iedere keer dat de grote grijze bak aan straat gaat. De restafvalcontainer van 140 liter wordt 53 cent duurder dan verwacht en de kosten voor het deponeren van een vuilniszak in de ondergrondse container (60 liter) pakt 23 cent hoger uit dan het maximale bedrag van februari.
Gft-afval
Dat de afvaltaks nu hoger uitvalt dan de vastgestelde marge van eerder dit jaar heeft alles te maken met de doorberekening van de verwerkingskosten van groente-, fruit- en tuinafval. In het oorspronkelijke plan ging de gemeente er nog vanuit dat Enschedeërs ook moeten betalen voor elke keer dat de groene afvalcontainer aan straat gaat. Dat is op verzoek van de gemeenteraad teruggedraaid, omdat betalen voor gft-afval inwoners niet stimuleert gemeentelijk bladafval op te ruimen.
De kosten van het afschaffen van het gft-tarief (zo n 25 euro per huishouden) worden nu doorberekend in het tarief voor de restafvalcontainer.
Rekenmachine
Vorige maand presenteerden deze krant en TV Enschede FM een online diftar-rekenmachine. Daarin werd nog uitgegaan van een maximaal tarief van 6 euro per 240 liter afval. Bereken hier wat diftar jou gaat kosten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Rekenmachine: Martijn Bekhuis.