OproepIk wil het met u over de lokale politiek hebben. Niet over het reilen en zeilen van het college, nee over de raadsfracties. Een meerderheid van de Nederlanders heeft niks met gemeentepolitiek, maar ze hebben er meer mee te maken, dan ze weten. Gemeentelijke belastingen, gemeentelijke wegen, paspoort, rijbewijs, allemaal gemeente. Nu is niet alles spannend bij de gemeente, maar Enschede mag niet klagen. Als je er oog voor hebt, zit er een mooie realityserie in voor de lokale omroep. Ik zou het prachtig vinden.
Het probleem met de Enschedese politiek is natuurlijk dat er geen echte leider is, nu de PvdA is weggevallen.De socialisten hebben er nooit bij stil gestaan dat ze weleens buiten de boot zouden kunnen vallen. Maar dat deden ze toch. Nu zitten ze in een spagaat. Ze zijn bang dat D66 opnieuw de grootste partij wordt in 2018 en volgens afspraak binnen de huidige coalitie, gaan die opnieuw voor een college met CDA, VVD, Burgerbelangen en ChristenUnie. De PvdA durft daarom niet te kiezen en dat levert hen, als ze zo doorgaan, opnieuw een pak slaag op bij de verkiezingen in maart 2018.
GroenLinks zit in eenzelfde spagaat; of fanatiek oppositie voeren, of hopen op die ene wethouderszetel in het nieuwe college, zoals in het college 2006-2010.
D66 is de trotse, maar angstige, grootste fractie. D66 zit ook in een spagaat. Enerzijds is nu de belangrijkste wethouderspost voor D66, anderzijds heeft de partij nog wel last van een linkse erfenis binnen fractie en de partij, waardoor de fractie niet anders kan dan schipperen. Burgerbelangen is geboren met een schipperspet op, voor de verkiezingen zes jaar geleden had hun campagne als motto “NEE, tegen….en dan kwamen er 8 items waar ze tegen waren. Na de verkiezingen hebben ze toen alle NEE’s ingeleverd. Die komen niet in een spagaat; dat zijn slangenmensen. De SP is op één na de grootste fractie en had gerekend op één wethouder, Verdiend gezien de verkiezingswinst. Maar helaas, de Sint reed hun deurtje voorbij en daar zijn ze, terecht, nog boos over.
Over twee partijen zeg ik weinig. OPA en EnschedeAnders. OPA komt alleen op de raadsvergaderingen. Commissievergaderingen en andere vergaderingen vindt hij blijkbaar niet interessant genoeg. En EnschedeAnders kan ik ook beter buiten beschouwing laten. Wel zie ik dat alle partijen bang zijn voor de kritische houding van EA. Maar de oppositie is geen eenheid. Vorige week kreeg wethouder Patrick Welman een motie van wantrouwen aan zijn broek voor het jarenlang achterhouden van informatie over het ADT, projectontwikkelaar van de luchthaven. Alleen SP, GroenLinks en EA stemden voor.
Het wordt tijd dat de oppositie in Enschede tot een gezamenlijke visie komt. Toen ik in Leeuwarden werkte was daar PAL, Progressief Akkoord Leeuwarden. Het wordt tijd voor een Progressief Akkoord Enschede.