Een baangarantie van 500 procent. Of het rekenkundig klopt zal hem worst wezen, het gaat Mark Bentum om de boodschap: Hij kent geen afgestudeerden van de UT-opleiding electrical engineering die de afgelopen jaren geen baan hebben gekregen. "Nog voordat ze hier helemaal klaar zijn, kunnen onze studenten kiezen uit gemiddeld vijf baanaanbiedingen. Dat bedoel ik met 500 procent baangarantie", zegt de opleidingsdirecteur.
Hip
Er staat zaterdagmiddag rond een uur een lange rij van aankomende studenten en ouders in de gangen en op de trappen in gebouw De Waaier klaar voor de lunch. Dat is wel eens anders geweest bij de opleiding die ooit elektrotechniek heette en in sommige jaren met moeite 25 nieuwe inschrijvingen kreeg. Electrical engineering is hip en bedrijven als Demcon, Philips, ASML en Sensata rollen de rode loper uit voor de (bijna) afgestudeerden. En waar de andere technische universiteiten op steeds meer studies een studentenstop moeten inlassen, is er in Enschede op vrijwel alle opleidingen nog ruimte. Bachelorstudenten kiezen doorgaans een studie in hun eigen regio en Oost-Nederland telt relatief weinig 17- tot 20-jarigen.
Belangstelling
Dat schept ruimte. Of de UT daarvan volgend studiejaar profiteert met meer bachelorstudenten die elders tegen een stop aanlopen, zal pas na de zomer blijken. Electrical engineering hoopt in elk geval te groeien van zo'n 85 naar 100 eerstejaars. Ook de andere opleidingen van de UT hebben niet te klagen over belangstelling op de open dagen, die donderdag begonnen voor zo'n 1.800 geïnteresseerden in een masteropleiding en vrijdag en zaterdag nog eens zo'n 8.000 aankomend bachelors trokken. De belangstelling was daarmee weer net iets meer dan in de afgelopen jaren.
Keuze
Bart van der Cammen (17) uit Hengelo heeft nog geen flauw idee welke studie het best bij hem zou passen. Een studiekeuzetest dan maar? "Die heb ik al eens gedaan, kwam ook niet echt iets duidelijks uit", zegt de vwo 6-leerling. Zijn vader Ron maakt zich geen zorgen: "Hij is nog maar 17. Geen keuze maken is altijd nog beter dan een verkeerde keuze maken. Een tussenjaar is soms helemaal niet verkeerd", zegt de huisarts die ook niet direct op het juiste spoor zat: "Ik heb eerst weg- en waterbouw gedaan, dus..."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM