Boekhouden Kent u dat, dames en heren, boekhouden. Nu vast wel, we boekhouden allemaal wel eens. Je zou het ook begroten kunnen noemen. Hoe dan ook, we zetten allemaal zo nu en dan wel eens inkomsten en uitgaven naast elkaar.
Maandag hadden enkele leden van onze gemeenteraad vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over de brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer, dat gemeenten geld hebben overgehouden aan, onder meer, de Wmo gelden in 2015. Ook onze mooie gemeente zou een overschot hebben, van zo’n 15,4 miljoen euro.
Kijk dan wordt je wel wakker als raadslid. Vooral als het College eerder heeft aangegeven dat er een overschot was van 2 miljoen euro.
Wie heeft de juiste boekhouding? Binnenlandse Zaken of het Enschedese College? Het is toch al snel een verschil van zo’n 13 miljoen euro. Laat ik voorop stellen dat ik met enig ongeloof heb gekeken naar de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het kan toch immers niet zo zijn dat onze gemeente zorggeld niet besteedt? Sterker nog, er wordt strak langs de lijntjes gezeild om de kosten in de hand te houden. Bezuinigingen en aantrekken van de regels zijn de trend.
Maar waar komt nu het verschil vandaan? Wethouder Eerenberg heeft geprobeerd het uit te leggen. Welnu, dat uitleggen ging hem wel goed af. Maar je moest wel goed bij de les blijven om het te volgen. Kort gezegd kwam het hier op neer: het is een ’Haagse papieren werkelijkheid’ aldus de wethouder. Den Haag houdt maatstaven aan en die zijn anders dan die in de praktijk worden gehanteerd. Zo worden bijvoorbeeld de kosten om de zorg te regelen niet meegenomen in de berekening van het ministerie en in Enschede wel.
Maar laten we de technische kant van de zaak even vergeten. Het beeld dat ontstaan is, is natuurlijk niet fraai. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Daar waar al enige onrust is binnen de zorg, wakkert verwarrende berichtgeving de onrust alleen maar aan. De SP gaf dat maandag ook aan. Dat het CDA bij monde van raadslid Van der Aa de wat vreemde vraag had over welke onrust de bewoners dan hebben, is opmerkelijk. Leuke manier om ook in de notulen van de vergadering te komen, maar weinig constructief zo’n vraag, denk ik dan.
Die onrust is er gewoon. Want het is niet uit te leggen, nou ja wel een beetje dan. Maar de beeldvorming is dan al ontstaan. En denkt u nu niet dat Enschede de enige stad is die gelden zou hebben overgehouden aan de wmo. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een hele lijst van gemeenten die geld zouden hebben overgehouden.
Volgens mij was er een brede consensus binnen de gemeenteraad en college om een poging te doen om via de media duidelijkheid te verschaffen. Hoopvol werd gekeken naar de perstribune waar ondermeer ons onvolprezen lokale dagblad aanwezig was. Tot op heden heb ik echter nog niets in de krant gelezen over dit onderwerp. De journalist zal wel gedacht hebben ‘aan mijn lijf geen polonaise’ en leg het maar lekker uit op de gemeentelijke pagina’s in de Huis aan Huis.
Boekhouden kun je doen op verschillende manieren. Niemand is er bij gebaat als dit soort misverstanden ontstaan. Het vertrouwen in de politiek is bij menigeen broos. Met dit soort verwarrende berichtgeving wordt het er niet beter op. Dat had het Ministerie van Binnenlandse Zaken zich ook kunnen realiseren.