De Twentse gemeenten zijn door de recherche Zorgfraude niet op de hoogte gesteld van de fraude met pgb-geld bij Stichting Woonbegeleiding Jong Volwassenen in Hengelo. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken (SZW) vertrouwde er niet op dat die informatie bij de gemeenten geheim zou blijven.
De keerzijde daarvan was dat de fraude bij de stichting twee jaar lang kon doorgaan, waardoor cliënten niet de zorg kregen die ze nodig hadden. Doordat gemeenten, maar ook Menzis Zorgkantoor van niets wisten, bleef Stichting WBJV gewoon op de lijst van gegunde aanbieders van de veertien Twentse gemeenten staan.
En dat terwijl de eerste aangiften van fraude al in 2014 binnenkwamen bij het zorgkantoor. Dat kondigde destijds onderzoek aan, maar de afgelopen twee jaar hebben Twentse instanties niets met die kennis gedaan.
'Zou onderzoek schaden'
Woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie SZW wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar legt wel onomwonden uit waarom de kennis van de recherche niet werd gedeeld. In een onderzoek naar valsheid in geschrifte is de kans veel te groot dat de informatie dan voortijdig naar buiten komt. Dat zou het onderzoek schaden.
'Alleen grote fraudezaken'
Veel pgb-fraudezaken worden wel regionaal afgehandeld door sociale recherche of politie. Waarom deze zaak dan bij het ministerie terechtkwam, wil hij niet zeggen. Wel wil hij kwijt dat de inspectie alleen grote fraudezaken doet. Opmerkelijk, want bij WBJV gaat het in elk geval niet om enorme bedragen: circa 1 miljoen euro in vijf jaar.
De Enschedese wethouder Jurgen van Houdt zegt de resultaten van het onderzoek met belangstelling af te wachten. Als blijkt dat we stappen moeten ondernemen, zullen we dat zeker doen.
Dat de inspectie de kennis niet deelde met de gemeente, is volgens hem 'het goed recht van de inspectie'.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM