Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Chanoeka met latkes en perenkugel in Enschede

238769 Chanoeka

Traditionele joodse kost als shaksuka, matzetaart van perenkugel en latkes. Typische gerechten die juist nu worden opgediend. Want de joden vieren het lichtjesfeest, chanoeka, in de Enschedese synagoge.

Koosjer
Op het feest, dat dit jaar van 21 tot 28 december wordt gevierd, wordt de herovering van de tweede tempel in Jeruzalem gevierd. En daar hoort eten bij. Koosjer natuurlijk. De gerechten kunnen vandaag op de Fair Culinair in de synagoge aan de Prinse straat worden gegeten.

Koosjer betekent dat het eten van planten of geoorloofde dieren is bereid volgens de regels van de joodse religie. Zo worden bijvoorbeeld melk en vlees streng gescheiden.

Keuken
De keuken van de synagoge is daarom aan één kant ingericht voor de melk en de andere voor het bereiden van het vlees. Voor de vleeskant gebruiken we rode handdoeken en voor melk de blauwe , zegt de 70-jarige vrijwilligster Irene Berg-Baruch. Voor haar en vrijwilligster Margriet van Dam (70) is de joodse keuken gesneden koek, nieuwe vrijwilligers moeten de strenge regels leren kennen.

Proeven
Voor bezoekers die gisteren al een vorkje meeprikten is het eten nieuw. Shaksuka, tomatensaus met ei en veel zoetigheid, latkes, (aardappelkoekjes), matzetaart van perenkugel, deeg met stoofperen, vinden gretig aftrek. De derde pan shaksuka wordt tegen de middag neergezet. De combinatie van eten na de rondleiding is een schot in de roos. Tegen de dertig belangstellenden staan alweer in de rij om de lekkernijen te proeven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.