Twentenaren met extreem overgewicht zijn de schaamte voorbij. Met name 25 tot en met 45-jarigen kiezen steeds vaker voor een maagverkleining, signaleert het ZGT Obesitascentrum. Dat centrum in Hengelo zag in drie jaar tijd het aantal operaties verdubbelen; van 300 in 2014 naar 600 vorig jaar. De trend zet door. De verwachting is dat in 2017 750 te dikke patiënten hun maag laten verkleinen.
,,De extra instroom bestaat vooral uit relatief jonge patiënten tussen de 25 en 45 jaar. Voor hen is het geen taboe meer om zich te laten helpen , zegt internist Sake Oost van ZGT. ,,Op televisie en via sociale media zien ze de positieve effecten van de ingreep. Deze leeftijd heeft minder last van de gedachte eigen schuld dikke bult of het idee dat dik zijn iets is waar je zelf vanaf moet zien te komen.
Kleinere porties
Bij een maagverkleining wordt de maag met zo n tachtig procent verkleind tot een nauwe buis. De patiënt heeft minder snel trek en kan geen grote hoeveelheden achter elkaar eten. ,,Een zak chips of pak koekjes in een keer achter elkaar leegeten, kan niet meer. Men moet kleinere porties tot zich nemen, verspreid over meerdere momenten op een dag. In die zin is een maagverkleining een hulpmiddel. Het zorgt dat iemand minder snel terugvalt in zijn oude eetpatroon.
Criteria
Maar daarmee is de ingreep nog geen eenvoudig te kiezen oplossing geworden. Er gelden strenge criteria om ervoor in aanmerking te komen, bezweert Oost. Iemand moet minstens een half jaar serieus en onder begeleiding van een diëtist aantonen dat hij kan afvallen. ,,Een operatie is een laatste stap in een heel proces. Er gaan een psychologische en een strenge medische keuring aan vooraf. Is sprake van een eetstoornis, dan opereren we niet.
45+
Onder de groeiende instroom zitten opmerkelijk genoeg weinig patiënten van 45 jaar of ouder. Voor die leeftijdscategorie lijkt een operatie nog steeds een taboe. Overigens gelden met het stijgen der jaren ook steeds strengere eisen. ,,Het is een risicovolle operatie. Naarmate iemand ouder is, stijgt de kans op complicaties , waarschuwt Oost. Het verzorgingsgebied van het ZGT Obesitascentrum ligt tussen Coevorden, Deventer, Haaksbergen en de Duitse grens.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM