De rechtbank acht bewezen dat de werknemer de cd uit een vuilniszak met restafval haalde. Dat ene feit is naar het oordeel van de rechter voldoende voor ontslag, zonder vergoeding. De reden is dat de man, die 26 jaar bij Twente Milieu werkte, niet voor het eerst is betrapt. Er werden in 1999 al eens disciplinaire maatregelen getroffen, omdat hij samen met collega s oud ijzer meenam en de opbrengst van de verkoop voor zichzelf hield.
Niet voor eigen gebruik
Nadien zijn door Twente Milieu integriteitsregels aan alle medewerkers gecommuniceerd. Daarin staat dat alle ingezamelde goederen eigendom zijn van Twente Milieu en dat deze in geen enkel geval voor eigen gebruik of verhandeling meegenomen mogen worden .
Camerabeelden
De bewering van de man dat hij bezig was met nasortering, wordt door de rechter volstrekt ongeloofwaardig en onaannemelijk genoemd. Dat concludeert de rechter op basis van camerabeelden die van het voorval bestaan. Naast een cd zou de werknemer ook een led-lamp meegenomen hebben, maar dat nam de rechter in zijn beoordeling niet mee.
Privacy respecteren
In een reactie zegt Twente Milieu dat inwoners van de zeven aangesloten gemeenten er van uit moeten kunnen gaan dat Twente Milieu discreet met hun afval omgaat. ,,Dit betekent dat wij dit afval vernietigen of, bij gescheiden afvalstromen, doorleveren aan organisaties die deze stromen herverwerken. Wij respecteren hierbij de privacy van inwoners. Onze medewerkers weten dat wij hier een zogenaamde 0-optie beleid hanteren. Dit melden wij bij in dienst treden, maar ook met enige regelmaat bij al onze medewerkers."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM