De ict-afdeling van de Tweede Kamer doet er goed aan grondig te kijken naar de betrouwbaarheid van de digitale communicatiekanalen die Kamerleden gebruiken. Dat stelt Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA, naar aanleiding van de waarschuwing van veiligheidsdiensten dat ook de Nederlandse politiek in de aanloop naar de verkiezingen rekening moeten houden met computerhacks en digitale inbraken.
"Ook hier moet worden nagegaan hoe de systemen beter kunnen worden beveiligd'', stelt Omtzigt, van wie uitgerekend donderdag het Linkedin-account werd gehackt door RTL.
Wachtwoord aangepast
"Het gaat om een oud account dat ik allang niet meer gebruik'', reageert Omtzigt. Hij heeft zijn wachtwoord inmiddels aangepast. De CDA'er gelooft niet dat de hack hem kwetsbaar heeft gemaakt. "Er is wel gesuggereerd door verschillende media dat ook mijn Twitter zou zijn gehackt. Dan zou ik echt een groot probleem hebben gehad, vooral als er onder mijn naam allerlei fake-berichten zouden zijn verspreid. Maar dat is dus niet het geval. Maar Linkedin gebruikte ik al nooit meer.''
Aldus Omtzigt, die zich bijvoorbeeld intensief bezighoudt met de nasleep van de MH17-ramp en die rol misschien interessant kan zijn voor bijvoorbeeld de Russische autoriteiten. "Maar stel dat er onder mijn naam berichten daarover worden verspreid via Linkedin. Hoe geloofwaardig zijn die, als ik me nooit meld op dat podium?"
Pleidooi
Zijn pleidooi voor een zo optimaal mogelijke digitale beveiliging van Nederlandse politici staat los van de Linkedin-hack. Omtzigt heeft overigens niet de illusie dat de communicatiesystemen ooit honderd procent gevrijwaard kunnen worden van hacken en afluisteren.
"In een tijd waarin landen er niet voor terugdeinzen bevriende staatshoofden af te luisteren - denk aan Angela Merkel een paar jaar geleden - is dat niet erg waarschijnlijk. Waterdicht bestaat niet. Zijn telefoongesprekken en mails honderd procent veilig? Nee dus.''
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen.