De gemeente Enschede wil industrieterreinen en een campus bewaken met een drone. Bij een melding van inbraak of brand gaat het onbemande vliegtuigje de lucht in om van bovenaf opnames te maken. Die worden doorgestuurd naar de centrale meldkamer, waarna politie en brandweer kunnen bepalen of ze zich naar de plek moeten spoeden en wellicht de inzet moeten opschalen.
Technisch is het al mogelijk een drone voor dit doel in te zetten, maar de huidige regelgeving voor onbemande vliegtuigjes vormt nog een blokkade. "We hebben daarover contact met verschillende ministeries", vertelt burgemeester Onno van Veldhuizen. "We willen graag toestemming voor een proef op twee plekken in Enschede.''
Universiteit Twente
Daarvoor zijn bedrijventerrein De Marssteden en de campus van de Universiteit Twente in beeld. ,,We voeren daarover gesprekken met politie, brandweer, beveiligingsbedrijven, betrokken ondernemers en de universiteit", zegt Richard Kokhuis, directeur economische ontwikkeling van de gemeente Enschede. "Bewaking van industrieterreinen door een volledig zelfstandig opererende drone gebeurt nog nergens. We zouden als Enschede de primeur hebben.''
Enschede hoopt met een demofilm de bevoegde instanties in Den Haag over de streep te trekken. "Natuurlijk moet je voor inzet van drones goede juridische spelregels hebben. Je hebt te maken met veiligheid en bescherming van privacy. Helemaal als je, zoals bij ons plan, een drone uit zichzelf dingen laat doen en zelfstandig laat vliegen boven bebouwde omgeving. Maar het kan de veiligheid enorm vergroten. Zo'n drone kan zelf via gps binnen de kortste keren boven een plek hangen en binnen een minuut doorgeven wat er aan de hand is."
Innovatieve regio
Bij de opening van het eerste Drone Festival kondigde burgemeester Onno van Veldhuizen gistermiddag aan dat Twente zich meer als innovatieve regio wil profileren. Daarbij is een belangrijke rol voor drones weggelegd. "Binnen nu en vijf jaar gaat daar wereldwijd 120 miljard euro per jaar in om. We willen proberen een stukje van die heel grote taart te pakken'', aldus Kokhuis.
De voormalige vliegbasis Twenthe wordt een dronecentrum en ook daarbuiten gebeurt al van alles met onbemande vliegtuigjes. Dat was zichtbaar in de Grote Kerk. Terwijl ernaast drones over een circuit vlogen, demonstreerden ROC van Twente, UT en Saxion Hogescholen hun opleidingsaanbod met onbemande systemen en robotica. Twentse bedrijven en de brandweer toonden verschillende toepassingen van drones.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Wouter Borre.