Omtzigt hoopt wel dat kiezers op hem gaan stemmen vanwege zijn ideeën en dossiers en niet vanwege zijn woonplaats. Volgens Omtzigt is zijn Twentse achtergrond voor driekwart van de politieke dossiers niet van belang. Maar het Kamerlid schudt zo enkele voorbeelden uit zijn mouw om aan te geven dat politici uit de regio wel belangrijk zijn.
Kleine scholen
Een van de voorbeelden zijn kleine scholen. Omtzigt: "Als je die sluit in grote steden heeft het één effect. Maar als je de laatste kleine school van een dorp sluit, dan doe je op termijn feitelijk de kern dicht. Dat moet ik in Den Haag echt uitleggen." Of de rechtbank in Almelo: "Hierbij ging het niet alleen om werkgelegenheid, maar ook om bereikbaarheid van het recht in de regio." Voor deze dossiers zijn Twentse politici van belang.
Nieuw kiesstelsel
Het CDA wil toe naar een nieuw kiesstelsel, waarbij kiezers bij de landelijke verkiezingen zowel op een landelijke kandidaat als op een kandidaat uit de eigen regio kunnen stemmen. Omtzigt: "Regionale kandidaten hebben meer binding met de eigen achterban, zij zijn meer directe volksvertegenwoordigers."
Regionale aandacht
Maar liefst driekwart van de kiezers in Twente vindt dat landelijke politici zich meer onder de mensen in de regio moeten begeven. Regionale vertegenwoordiging wordt belangrijker, zegt ook Krijn Lock (VVD). Het kandidaat-Kamerlid komt elk weekeinde terug naar Twente. Die plek op de lijst in Enschede is een bewuste keuze. "De aandacht in politiek Den Haag is kortstondig en opportuun. Regio's als Twente, Limburg en Brabant schreeuwen om aandacht. Als je als partij geen lokale feeling hebt, dan trek je aan het kortste eind." Twee derde van de Kamerleden komt nu uit de Randstad.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen