Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede wil 7 ton 'azc-geld' terug van rijk

250530 image 6931911

Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt van de gemeente Enschede een rekening van 700.000 euro. Dat is het grootste deel van de voorbereidingskosten die zijn gemaakt voor het asielzoekerscentrum (azc) Eschmarkerveld tussen Enschede en Glanerbrug dat er uiteindelijk niet kwam.

Verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt maakte eerder een inschatting van zo'n drie ton aan gemaakte kosten. Inmiddels kan een nauwkeuriger balans worden opgemaakt op basis van alle facturen die binnen zijn en de geschreven uren door betrokken instanties. ,,Meer dan de helft van het bedrag bestaat uit personeelskosten'', zegt gemeentevoorlichter Bart Scholten.

Richtlijnen
Veel verdere details zegt hij niet te kunnen geven. ,,Dat lijkt lastig te zijn'', zegt Scholten. ,,We hebben ons gehouden aan de richtlijnen van het ministerie.'' Dat reikte de gemeenten waar vorig jaar toch geen azc kwam drie categorieën aan voor te declareren kosten. Daarbij is meteen aangegeven dat alle personeelskosten voor tweederde deel worden vergoed en kosten waar een factuur van is volledig worden vergoed.

Draagvlak
Behalve de personeelskosten komen voor vergoeding in aanmerking kosten die de gemeente heeft gemaakt voor alle activiteiten om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen voor de komst van een azc onder de Enschedese bevolking. Daaronder vallen de informatiebijeenkomsten voor onder meer de wijkbewoners, wijkraden, buurtcomité's en het overleg met de direct aanwonenden van de azc-locatie. Daarnaast kunnen ook alle kosten die zijn gemaakt voor het onderzoeken van de haalbaarheid van de bouw van een azc op het perceel aan de Gronausestraat en alles wat daar bij komt kijken.

Personeelskosten
Onderaan de streep komen de gemeentelijke cijferaars uit op een bedrag van zeven ton. Daarvan valt dus meer dan 350.000 euro toe te rekenen aan personeelskosten. Scholten kan niet met zekerheid zeggen of daar de kosten van de inzet van politie en ME tijdens de grote anti-azc-demonstraties in oktober 2015 en februari vorig jaar en op het Ei van Ko bij in zijn begrepen. Net als de kosten van de beveiliging van wethouder Van Houdt.

Lange tijd was onzeker welk deel van de voorbereidingskosten door het Rijk zouden worden vergoed. Afgelopen dinsdag bereikte staatssecretaris Klaas Dijkhoff hierover overeenstemming met de Vereniging Nederlandse gemeenten. Het ministerie heeft onlangs laten weten dat de gemeenten eenmalig kosten terug kunnen vragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.