Een jaar geleden presenteerde Marc Peters uit Hengelo zijn 'uitvinding': de solarbike. Maar de zonnefietsen die nu worden getest in Eindhoven en binnenkort ook op de UT, zijn afkomstig van concurrent Abby. Peters: "Dit riekt naar plagiaat."
Hij wist nergens van, zegt Marc Peters (30), oprichter van Solar Application Lab in Hengelo. "Ik was compleet verrast dat het bedrijf Abby nu ook met een solarbike komt. Abby is mede opgericht door een student die deel uitmaakte van Team Energy van de Universiteit Eindhoven. En in die hoedanigheid mocht hij bij ons in de keuken kijken. De wielen van de Abby-bike lijken heel erg op de wielen die ik heb laten ontwikkelen bij ingenieursbureau Segula Technologies en waarvoor ik heb betaald. Dit riekt naar plagiaat. Ik heb er een vieze smaak van in de mond."
Testfase
In die wielen zitten geïntegreerde zonnepaneeltjes, die ervoor zorgen dat de accu van de s-bike tijdens het fietsen oplaadt. Daardoor hoeft de fiets niet meer dagelijks met een stekker in het stopcontact om op te laden. Peters leek als eerste een solarbike op de markt te brengen, maar de in november door de Eindhovense studenten Rein Westdijk (24) en Michiel Roelofs (25) opgerichte start-up Abby is hem dus voor. Abby kreeg subsidie van de TU Eindhoven, de gemeente Eindhoven en VolkerWessels om de tests te betalen.
Wat het extra pijnlijk maakt voor de Twentse ondernemer is dat zijn solarbike een jaar na de presentatie nog steeds niet in de testfase is.Toen hij de deadline niet haalde, verbrak de TU Eindhoven de samenwerking. "Het is oktober geworden. Toen hadden ze daar geen trek meer. Maar wel vreemd dat dit bijna voltooide project via een U-bocht bij twee studenten van de TU Eindhoven terechtkomt. Ik loop te pionieren en zij gaan ermee aan de haal."
Project voortzetten
"De universiteit is naar ons gekomen met het aanbod om het project voort te zetten", benadrukt Michiel Roelofs van Abby. "Ja, de technologie van de wielen is grotendeels aangeleverd door Segula Technologies, maar wij hebben er zelf ook aan bijgedragen."
Peters is nu op zoek naar 25.000 euro om zijn solarbike te kunnen testen. "Mijn fiets is klaar. Zij hebben 70.000 euro subsidie gekregen om te testen, ik moet het nu zelf uit de markt zien te halen. Dat is wrang. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat onze s-bike technisch beter is dan die van Abby."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.