In zijn bezoek aan de debatreeks Van Torentje naar Torentje donderdagmiddag op de UT ging Kees van der Staaij (SGP) ook in op de openstelling van de winkels op zondag in de gemeente Rijssen-Holten. Een supermarkt in Holten wil graag open op zondag, maar mag dat niet van de gemeente. "Bij herindelingen van gemeenten krijg je eerder spanningen als die gemeenschappen, ook qua identiteit, niet op elkaar aansluiten", zei Van der Staaij.
Hoe faliekant Van der Staaij ook tegen de openstelling van winkels op zondag is, de SGP-lijsttrekker erkent dat het een democratisch besluit is. "De meerderheid beslist erover. Zo zit de democratie in elkaar."
Van der Staaij zei tijdens zijn werkbezoeken ondernemers te spreken die fel tegen de openstelling van de winkels op zondag zijn. "Ik hoor ondernemers zeggen dat ze worden gedwongen, op straffe van boetes tot 30.000 euro, om op zondag open te zijn. Terwijl ze dat helemaal niet willen. Daar heeft de winkeltijdenwet nu wel tot geleid."
Gebedsoproepen islam verbieden
In het debat op de UT gaf Van der Staaij verder aan dat hij de gebedsoproepen van moskeeën wil verbieden. Hij noemde drie redenen. "De oproep gebeurt hier in de Arabische taal, het is een niet-neutraal geluid en in de derde plaats: de oproep kan in potentie vijf keer per dag zijn. Dat maakt de impact heftig."
Van der Staaij vindt het wrang dat het aantal gebedsoproepen in Nederland stijgt. "Je zag in Enschede dat het heel veel gedoe geeft. Juist in een tijd waarin we nu zien dat de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen toenemen, er aanslagen zijn in naam van de islam waarin 'Allahu Akbar' wordt geschreeuwd, dat we juist in die tijd meer werk gaan maken van het aantal gebedsoproepen. Dat is toch olie op het vuur gooien?", zei Van der Staaij
Tweet Carré-debat
Van der Staaij reageerde ook op zijn tweet die hij afgelopen maandag de wereld in stuurde naar aanleiding van het Carré-debat een dag eerder. "Het kan aan mij liggen, maar zó grappig vond ik hem ook weer niet", glimlachte hij.
Dat er zoveel op gereageerd werd, heeft volgens Van der Staaij wellicht een reden. "Het geeft misschien wel aan dat we doorslaan in de samenleving waar we zeven keer 24 uur doorgaan. Ik stel een aantal uren slaap 's nachts wel op prijs."
Ethische grenzen
Van der Staaij hamerde in het UT-debat verder op de ethische kant van technische ontwikkelingen bij wetenschappelijke onderzoeken op de Universiteit Twente. "Ik vind dat je technische mogelijkheden moet bevorderen, maar je moet ook op de ethische grenzen daar in het geding zijn", zei de SGP-leider.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman