Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Data moet woninginbraak terugdringen in Enschede

260017 burglar 1678883 640 2

Surveillerende politieagenten in Enschede worden sinds kort op pad gestuurd met concrete informatie over waar en wanneer woninginbraken verwacht kunnen worden, en welke veelpleger kan toeslaan.

Deze werkwijze is het gevolg van een onderzoek van de Politieacademie, waaraan het team in Enschede meewerkte. Dat onderzoek, waarover deze krant maandag schreef, was bedoeld om uit te vinden of crimineel gedrag voorspeld kan worden op basis van gegevens over onder meer wijken en woningen. Dat bleek niet zo te zijn, maar door de gegevens te koppelen aan het lokale politiesysteem blijken ze echter toch bruikbaar om het aantal woninginbraken terug te dringen.

Gerichter op pad
"Vanuit de academie krijgen we kaarten waarop we kunnen zien waar en wanneer we inbraken kunnen verwachten. Die zijn gebaseerd op bijvoorbeeld demografische gegevens over de wijk, kenmerken van woningen en veelgebruikte inbraakmethodes", vertelt teamchef Arjan Derksen. "Die hebben we gekoppeld aan onze eigen database, waarin we alle informatie over veelplegers opslaan. Van die mensen weten we hoe ze inbreken en of ze op vrije voeten zijn. Daardoor kunnen onze surveillances veel gerichter op pad."

Binnen het politieteam in Enschede was wel een cultuuromslag nodig. Jarenlang werd er namelijk te weinig informatie vastgelegd in digitale systemen. Maar nu heerst er enthousiasme. "Al een paar keer kwamen we een veelpleger inderdaad op het verwachte tijdstip en in de voorspelde wijk tegen."

Waarschuwing
Het is nog moeilijk te meten hoe effectief de aanpak de afgelopen periode is geweest, zegt Derksen. "Je weet nooit hoeveel inbraken je voorkomt. Maar veelplegers weten nu wel dat we ze veel beter in beeld hebben. Dat vertellen we ze ook, als we ze tegenkomen. En die waarschuwende werking kan wel crimineel gedrag voorkomen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.