Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Indrukwekkend: Judith uit Enschede viert laatste chemo met bijzondere video

260114 judith

Voor de behandeling van borstkanker moest Judith Wagelaar (35) maandenlang door een medische achtbaan. Nu vertelt ze de dokters hoe dat voelde.

Bekijk de zelfgemaakt video van Judith hierboven.
Wagelaar doet mee aan een het project Value Based Health Care (VBHC) waarbij vijf behandelingen in vijf Santeon ziekenhuizen - waartoe MST behoort - onder de loep worden genomen. Met hulp van patiënten wordt gekeken wat er beter kan. De artsen willen daarom alles van Wagelaar weten en vragen haar het hemd van het lijf. Haar ervaringen worden gecombineerd met een analyse van cijfers.

Op 14 april 2014 werd er borstkanker bij Wagelaar gevonden. Het zette haar leven volledig op de kop. Inmiddels is ze vrij van kanker en lacht het leven de leerkracht weer tegemoet. Om de laatste chemo te vieren, maakte ze een prachtige video voor haar behandelaars. Ze vertolkte het nummer Stronger (What doesn t kill you, makes you stronger) van Kelly Clarkson.

Die chemo was op 5 december 2014, een datum die nog steeds in het geheugen gegrift staat. Sindsdien gaat goed met Judith, al blijft ze onder controle staan en blijft ze met tussenpozen ondervraagd worden hoe ze het de zorg ervaart. ,,Ik voel dat ze me serieus nemen en dat er naar mij wordt geluisterd. Hopelijk kan ik daar anderen mee helpen.

Ze vertelt haar behandelaars wat ze bij de behandeling anders of beter kunnen doen. "Een van de dingen waar ik op heb gewezen is de wachttijd nadat er een foto is gemaakt. Het duurt weken voor je wat hoort. Mede door mijn opmerkingen daarover is die tijd nu veel korter geworden. Over drie weken wordt ik weer gecontroleerd door de radioloog en dezelfde dag krijg ik al de uitslag."

Praten
De eerste keer vond ze het wel wat spannend om tegenover een hele batterij artsen te zitten. Dat veranderde toen bleek dat ze heel geïnteresseerd waren naar haar mening. Ze maakte van haar hart geen moordkuil. ,,Na de diagnose stap je in een trein die maar doordendert. Je hebt geen tijd om het te verwerken. De artsen spreken in dokterstaal en niet in patiëntentaal. Vaak snap je niet wat ze zeggen. Ook duurt het relatief lang voordat je weet hoe ze gaan behandelen. Dat is een slopende periode. Ik wil het gewoon snel weten."

Ook de goedbedoelde geruststellingen vielen niet altijd goed. ,,Bij de punctie zei de radioloog, och het is routine meisje, er is niks aan hand. Maar dat klopte niet. Ik bleek juist de ergste variant te hebben. Ik snap wel dat die man mij gerust wil stellen, maar je komt zo op het verkeerde been. Ik heb dat toen in die gesprekken verteld, en hij zei het voortaan anders te zullen doen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.