Een geraamte met draden en veren en een snelheid van één kilometer per uur. Je zou het niet zeggen , maar de robot die UT-onderzoeker Geert Folkertsma heeft gebouwd, moet het prototype zijn van een cheeta. Juist, het snelste landdier ter wereld.
Een marathon zal de robo-cheeta niet lopen. Maar dat was het doel ook niet van de onderzoeker. Cheeta's lopen niet alleen snel, maar ook heel efficiënt. De meeste lopende robots zijn groot en zwaar en nemen logge stappen. ,,Ik wilde juist een robot maken die eleganter en efficiënter loopt , stelt Folkertsma. Het gaat dus niet om de snelheid, maar om het looppatroon van het roofdier op zich.
Waarom zo n nagebootste cheeta nodig is? Robots worden steeds belangrijker in het dagelijks leven, stelt Folkertsma. ,,Daarom moeten we ervoor zorgen dat ze zich goed kunnen verplaatsen. Mijn stofzuigrobot kan bijvoorbeeld niet over drempels heen. Voor een efficiëntere robot blijkt een cheeta het perfecte voorbeeld.
Vier jaar lang onderzocht Folkertsma video s van cheeta s en analyseerde de bewegingen van het roofdier. Het leverde een prototype op dat 2,5 kilo weegt en 30 cm lang is. Eén kilometer per uur lijkt niet snel, maar ,,het is voor zo n kleine robot al best vlot , stelt Folkertsma. Bovendien gebruikt het prototype weinig energie, zo n 15 procent meer dan een echte cheeta. Folkertsma promoveert op vrijdag 21 april op het onderzoek dat hij deed naar zijn robot.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Universiteit Twente