Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede aan Zee

Straks een stad vol slimme regentonnen?

Om het even in herinnering te roepen: begin van het jaar introduceerden studenten en onderzoekers van de Universiteit Twente samen met de gemeente een regentoren, oftewel een slimme regenwatervoorraad, die vanzelf leegloopt. Klinkt inderdaad slim en dat is het ook. Testfase no. 1 is inmiddels afgerond. Projectcoördinator Richard Bults en zijn team zitten nu in een ontwikkelingsfase om 'kinderziektes' te herstellen en het verdere onderhoud te plannen.

Regentoj

“De resultaten toonden onder andere aan dat buienradar niet geschikt is voor onze toepassing”, aldus Bults. “De voorspellingen zijn te veel op korte termijn.” Uit hun onderzoek blijkt dat het KNMI een toepasselijkere bron is. “Het KNMI geeft precies aan wanneer er regen valt en wanneer we onweersbuien en hozen kunnen verwachten”, legt de projectcoördinator uit. “Vooral de zware regenval is leidend voor ons project.” De resultaten van het KNMI wil het team graag combineren met een tweede bron die de hoeveelheid van de neerslag aangeeft.

Nauwkeurige gegevens over de neerslag zijn belangrijk voor de betrokken partijen. “Bewoners, die een regenton in hun tuin hebben staan, willen het regenwater graag tijdens droge periodes hergebruiken”, begint Bults. “De gemeente daarentegen wil de tonnen als buffer gebruiken, die stap voor stap leeglopen om de riolering te ontlasten. Deze twee belangen proberen we op dit moment met elkaar te combineren.” Zodra de ontwikkelingsfase is afgerond, kan het team nog dit jaar met testfase no. 2 beginnen.

Toekomstplannen

Er zijn ook al plannen voor de toekomst gemaakt: een XXL-uitvoering van de slimme regenwater buffer. De pilot van de XXL-versie komt straks op het terrein van de Universiteit Twente te staan. “Het is een oude melkbus die zomaar 30 kuub regenwater kan opvangen”, aldus Bults. “De eerste berekeningen zijn gemaakt en een samenwerking tussen de Universiteit Twente, de gemeente en waterschap is ook vastgelegd.” Als alles goed gaat, is het in de toekomst zelfs mogelijk dat er meer van de grote versies in de stad komen te staan. “Maar: we werken stap voor stap.”