Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede hoopt op Haagse hulp bij zorgtekorten

266652 geld 40

Een tekort dat oploopt tot 20 miljoen euro op budgetten voor zorg. Enschede kan het niet alleen, en wil dat de Tweede Kamer ingrijpt.

Het is Enschede een doorn in het oog. Van het tekort van 14,4 miljoen euro dit jaar is 90 procent te wijten aan kortingen van het Rijk op budgetten voor jeugdzorg, WMO en werkgelegenheid. En er is voor de gemeente geen tijd om te anticiperen. "We kregen pas in december te horen dat er geld uit het budget voor jeugdzorg en WMO gehaald zou worden", zegt wethouder van financiën Eelco Eerenberg.

Den Haag klopte in december bij Enschede aan, omdat de gemeente onterecht geld krijgt voor jeugdzorg- en WMO-cliënten die eigenlijk binnen de regeling voor langdurige zorg (WLZ) vallen. Het Rijk trok direct 8,5 miljoen euro op de budgetten in. "Maar zonder namen van cliënten die onder die WLZ zouden vallen. De gemeente heeft geprobeerd om cliënten, waarvoor de gemeente onterecht geld zou hebben gekregen, op te sporen. Dat is niet gelukt", zegt Eerenberg. Ondertussen moeten facturen voor jeugdhulp en zorgbegeleiders wel betaald worden.

Het is bekend dat Enschede de grilligheid van het Rijk rond zorgbudgetten beu is. Al jaren ageert de stad tegen tekorten op de bijstand. En er komt steeds meer bij. Gemeenten zijn drie jaar vooral bezig geweest cliëntenbestanden op orde te krijgen en moeten tegelijk bezuinigen.

Schrale troost: Enschede staat niet alleen. Mede op verzoek van Enschede heeft VNG onderzoek laten doen naar effecten van rijksbezuinigingen op zorgbudgetten. Daaruit blijkt dat bijna alle gemeenten in Nederland hier last van hebben.

Jurgen van Houdt, zorgwethouder: "We krijgen 12 procent te weinig geld voor zorgtaken die wij moeten uitvoeren. We moeten een duidelijk signaal afgeven." Dat signaal moet naar Den Haag, vinden de wethouders. Het liefst naar de onderhandelingstafel van het nieuwe kabinet. Met drie wethouders van onderhandelende partijen (Eerenberg van D66, Welman van CDA en Hatenboer van VVD) wordt er volgens hen stevig gelobbyd voor een bijdrage voor gemeenten, die net als Enschede dreigen kopje onder te gaan door tekorten op zorg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.