Enschede heeft er enkele jaren geleden al voor gekozen geen Roundup (bestrijdingsmiddel tegen onkruid) meer te gebruiken. "Dat betekent wel dat we meer middelen in moeten zetten om het door ons gewenste niveau te halen", zegt Jacques van den Hof, ambtenaar belast met het stadsonderhoud. "En we willen bijdragen aan een grotere biodiversiteit in onze stad. Dat betekent dat we voor bepaalde gebieden bloemenlinten hebben ingezaaid. Ook kiezen we voor een andere manier van maaien, waardoor vlinders en andere insecten beter gedijen. Dat lijkt dan soms heel slordig als je door een wijk loopt en dus moeten we dat wel uitleggen aan de inwoners", zegt Van den Hof.
Pilots
Hij pakt de kaart van Enschede erbij en die is ingekleurd met meerdere tinten. Overal door de stad liggen stukken groen die allemaal hun eigen manier van behandelen hebben. "We doen een aantal pilots, waarbij we bijvoorbeeld randen maaien en paden in een stuk groen", zegt Van den Hof. "Ook hebben we plekken waar we volgens de methode van sinus-maaien de boel aanpakken. Dat is een methode waarbij je verschillende hoogtes in een groenstrook hanteert. Zo ontstaan verschillende lagen en hoogtes en daarin is het goed toeven voor vlinders, libellen en andere insecten."
De Vlinderstichting komt jaarlijks met een Vlinderstand, mede samengesteld met gegevens uit de Nationale Databank Flora, en daaruit blijkt dat Enschede goed scoort als het om bepaalde soorten gaat.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay