Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Tiny Housing Twente zoekt bewoners voor piepklein huis

268407 Schermafbeelding 2017 05 13 om 204751

Tiny Housing Twente zoekt bewoners. "Het streven is een zo minimaal mogelijke ecologische footprint achter te laten." Marjolein Jonker (41) hoef je niet meer te overtuigen van de voordelen van klein wonen. Ze geldt landelijk als Tiny House pionier en bewoont sinds een jaar een houten, zelfvoorzienend huisje.

Haar Tiny House wekt met zonnepanelen zelf elektriciteit op. Water haalt ze uit de regenton en door haar composttoilet is een aansluiting op het riool niet nodig. Binnen is genoeg ruimte voor een keukentje, zithoek en slaapkamer. "Dit past bij mij. Dit staat voor wat ik ben, en wat ik belangrijk vind. Klein wonen met weinig spullen geeft ruimte in je hoofd, en biedt je mede ook door lagere maandlasten meer vrijheid."

Ambassadeur
Het trendy huisje van Jonker staat op een braakliggend terrein aan de rand van Alkmaar. Ze mag er van de gemeente vijf jaar wonen. Als ambassadeur voor de Tiny House Movement reist ze door het land om regionale initiatieven te steunen. Plannen zijn er genoeg, maar ze komen moeizaam van de grond. Mede door blokkades die Bouwbesluiten, met regelgeving over bijvoorbeeld breedte van deuren en hoogte van muren, kunnen opwerpen. Maar in Twente komt het wel goed, meent ze na haar bezoek aan deze regio.

Duurzaamheid

De bedoeling is voor de bouw van de huisjes in Enschede mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op te laten doen, en onder meer studenten van Saxion en regionale bedrijven de mogelijkheid te bieden innovaties en nieuwe technologieën in de praktijk te brengen. Duurzaamheid is daarbij het sleutelwoord. "Dus zelf energie opwekken door gebruik aardwarmte, zon en wind", zeggen de stuurgroepleden van Tiny Housing Twente Jan Willem Aardema (Bouwmensen Twente), Corina Punte (docent bouwkunde Saxion Hogescholen) en Peter van Roosmalen (Architectuurcentrum Twente). "Maar ook alle bouw- en afwerkingsmaterialen zullen duurzaam zijn: gebruik van hout en wanden van gemalen spijkerstof, bijvoorbeeld."

Deeleconomie
Een ander uitgangspunt is het creëren van een deeleconomie in het wijkje. In dat opzicht gaat het Twentse initiatief een stap verder dan vergelijkbare plannen elders in het land. Toekomstige bewoners zullen het moeten doen met gezamenlijke wasmachines, een grasmaaier en een centrale werkplaats met gereedschap. "In alles is het streven een zo minimaal mogelijke ecologische footprint achter te laten", aldus Aardema.

Voor een Tiny House ben je volgens Aardema, afhankelijk van de grootte, tussen de 40.000 en 100.000 euro kwijt. "Maar als je er alleen voor kiest goedkoop te wonen, pas je niet in de woonvorm die wij voor ogen hebben." Uiterlijk eind juni hopen de initiatiefnemers een lijst met 'serieuze kandidaat-bewoners' te kunnen overleggen aan de gemeente Enschede.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.